Експерти: Атаките към енергопреносната мрежа на Украйна са тестове за нещо по-голямо

2
52

По Коледа миналата година енергоразпределителната мрежа на Украйна стана отново обект на кибератака. Този път тя нямаше този ефект, като атаката от 2015г. Беше засегната станция в близост до столицата Киев и енергоподаването бе спряно за една малка част от града в продължение на час. За разлика от 2015г., когато стотици хиляди останаха в продължение на часове без ток в навечерието на Новата година.

Няма нищо случайно тук, смятат експерти, цитирани от Motherboard. Атаките обаче имат по-голяма цел, смятат те. Украйна е просто тестова база за способностите на умели групи, като цел е провеждането на саботажни действия на голям периметър. Вече е потвърдено, че и при втория инцидент става дума за кибератака и макар при първата атака официален Киев да посочи Москва за източник на атаката, този път няма обвинен. В атаката през 2015г., започнала чрез фишинг атака, атакуващата страна успява чрез зловредна програма да презапише фърмуера на RTU терминалите, които контролират прекъсвачите на подстанциите, обяснява медията. Това изважда от строя устройствата и не позволява отдалеченото възстановяване на електроподаването. Освен това бива използвана зловредната програма Killdisk, която пренаписва ключови части от критично важни софтуерни компоненти на машините на операторите. Този път, споделя Мария Кротофил от Honeywell Industrial Cyber Security Lab, атакуващата страна само спира работата на RTU терминалите.

„Атаката не е планирана с мисъл да причини драматични последствия. Те са можели да свършат много други неща, но е явно, че не са пожелали. Това е било по-скоро демонстрация на възможностите им“, коментира Кротофил пред Motherboard. Тя разказва, че атаката води началото си от лятото, когато бива проведена мащабна фишинг операция към ред държавни и правителствени ведомства на украинската държава. Месеци наред атакуващата страна е стояла в сянка и е проучвала своите жертви и подготвяла възможни действия. Така, в началото на декември мощни DDoS атаки извеждат от строя за два дни интернет страниците на украинското финансово и министерство и на Държавната съкровищница, унищожени критично важни бази данни на пенсионната служба и на приходната агенция. Това е попречило на изплащането на стотици милиони гривни на различни институции и граждани.

„Украйна използва оборудване и защити на същите доставчици, каквито използват всички по света“, заявява Кротофил. „Ако атакуващата страна се научи да преодолява тези защити и инструменти в украинската инфраструктура, те могат да се отправят директно на Запад“.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари