Експерти: Атаките към енергопреносната мрежа на Украйна са тестове за нещо по-голямо

2
13

По Коледа миналата година енергоразпределителната мрежа на Украйна стана отново обект на кибератака. Този път тя нямаше този ефект, като атаката от 2015г. Беше засегната станция в близост до столицата Киев и енергоподаването бе спряно за една малка част от града в продължение на час. За разлика от 2015г., когато стотици хиляди останаха в продължение на часове без ток в навечерието на Новата година.

Няма нищо случайно тук, смятат експерти, цитирани от Motherboard. Атаките обаче имат по-голяма цел, смятат те. Украйна е просто тестова база за способностите на умели групи, като цел е провеждането на саботажни действия на голям периметър. Вече е потвърдено, че и при втория инцидент става дума за кибератака и макар при първата атака официален Киев да посочи Москва за източник на атаката, този път няма обвинен. В атаката през 2015г., започнала чрез фишинг атака, атакуващата страна успява чрез зловредна програма да презапише фърмуера на RTU терминалите, които контролират прекъсвачите на подстанциите, обяснява медията. Това изважда от строя устройствата и не позволява отдалеченото възстановяване на електроподаването. Освен това бива използвана зловредната програма Killdisk, която пренаписва ключови части от критично важни софтуерни компоненти на машините на операторите. Този път, споделя Мария Кротофил от Honeywell Industrial Cyber Security Lab, атакуващата страна само спира работата на RTU терминалите.

„Атаката не е планирана с мисъл да причини драматични последствия. Те са можели да свършат много други неща, но е явно, че не са пожелали. Това е било по-скоро демонстрация на възможностите им“, коментира Кротофил пред Motherboard. Тя разказва, че атаката води началото си от лятото, когато бива проведена мащабна фишинг операция към ред държавни и правителствени ведомства на украинската държава. Месеци наред атакуващата страна е стояла в сянка и е проучвала своите жертви и подготвяла възможни действия. Така, в началото на декември мощни DDoS атаки извеждат от строя за два дни интернет страниците на украинското финансово и министерство и на Държавната съкровищница, унищожени критично важни бази данни на пенсионната служба и на приходната агенция. Това е попречило на изплащането на стотици милиони гривни на различни институции и граждани.

„Украйна използва оборудване и защити на същите доставчици, каквито използват всички по света“, заявява Кротофил. „Ако атакуващата страна се научи да преодолява тези защити и инструменти в украинската инфраструктура, те могат да се отправят директно на Запад“.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещя коментар
1 Автори на коментарите
Иван_nib_ Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
_nib_
_nib_

То остана пак руснаците да обвинят.Украинските хакерчета и те са доста добри,делят си третото място с румънчетата,тва говоря за неправителствената класация.Та просто са си пробвали възможностите.Ма малко е рисковано щот управляващите там от престараване не целуват,а направо са си навряли главите в американския зад.ик.Да не се учудят ако ги сгащят черни джипове без регистрационни номера и няколко ГМО негри кат гардероби.

Иван
Иван

Това в кой руски екшън го гледа?
А кой да обвинят? Грузинците ли? Защото воюват с тях и са окупирали Донбас, Крим и Луганск?
Елементарен си байно. А това често е показател за глупост.