fbpx
10.8 C
София

Експерти доказаха, че рекламата във Facebook е скъпа и неефективна

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Изследване на Би Би Си показва, че компаниите харчат твърде много излишни пари за реклама във Facebook, а не получават желания ефект, поради голямото количество спам акаунти в социалната мрежа и фалшиви „лайкове“

Журналистите от корпорацията Би Би Си проведоха изследване за ефективността на рекламата в най-голямата в света социална мрежа Facebook и стигнаха до заключението, че днешните компании губят много пари за налагане на своята марка и услуги във Facebook.

В проучването си, Би Би Си е провела собствена рекламна кампания във Facebook. Резултатите показват, че са зачестили „лайковете“ към различни постове в социалната мрежа, а реално потребителите нямат интерес от конкретните продукти.

По време на експеримента, журналистите на Би Би Си са създали страница на измислена компания VirtualBagel, доставяща чрез интернет гевреци. След стартирането на рекламната кампания на стойност от $ 10 на ден, страницата получила към 1600 „харесвания“, като по-голямата част от потребителите са от Египет, Индонезия и Филипините. Въпреки, че рекламата е била насочена към САЩ, Великобритания, Русия, Индия, Египет, Индонезия, Малайзия и Филипините, броят на „харесванията“ от САЩ и Великобритания е пренебрежимо малък.

След това, изследователите намалили броя на целевите страни до САЩ, Великобритания и Индия, като по-големия брой на получените три хиляди „харесвания“ дошли от Индия, а от САЩ и Великобритания, както и преди, нямало никакви потребители.

В последния ден на експеримента, за целева страна била назначена Великобритания, след което броят на „лайковете“ паднал до 17 на ден.

При разходи за насърчаване от около $ 60, авторите на страницата получили аудитория от Индия и Египет с нулево участие от САЩ и Великобритания. Съотношението на броя кликвания върху показваните реклами, като цяло за кампанията било 0,55%, но в последния ден, когато целевата аудитория била ограничена до Великобритания, тази цифра паднала до 0,059%.

Както отбелязват анализаторите, „харесванията“ във Фейсбук доста високо се ценят от маркетинговите отдели на големите марки в своите рекламни кампании в социалната мрежа. Освен това, компаниите много високо ценят абонамента на потребителите за тяхната новинарска емисия.

Самата социална мрежа печели пари от компаниите рекламиращи своите страници за привличане на нови потребители в групата на бранда и да получат повече „харесвания“ от тях. Например, някои крупни марки в своите рекламни кампании са привлекли милиони „лайкове“ от потребителите.

Представители на Facebook, които са били помолени да коментират качеството на рекламата в социалната мрежа, са заявили, че „не виждат никакви обосновани доказателства за проблема“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини