Експерти: На прекаралите COVID-19 може да се поставя само една доза от ваксините

0
501

Ваксините срещу коронавирус току-що бяха пуснати през декември, когато повече от 1000 служители в Медицинския център Cedars-Sinai в Лос Анджелис се включиха в широките клинични изпитвания. Целта беше да се определи как могат да варират имунните реакции след поставянето на първата и съответно втората доза от одобрените ваксини срещу коронавирус.

До миналия месец ясен модел в данните „се появи пред нас“, каза ръководителят на изследването Сюзън Ченг. Хората, които са се възстановили след прекаран COVID-19, са реагирали толкова силно, а антителата им в някои случаи дори са превишавали количеството, открито сред хората, на които е поставена и втората доза от ваксината. Изводът от тази информация беше ясен: Ако сте прекарали COVID, може да ви е необходима само една от двете дози, препоръчани от Pfizer и Moderna.

„Не сме очаквали, че тези данни могат да променят кардинално ваксинационните кампании“, каза Ченг, който е съавтор на доклада на Nature Medicine. Всъщност, ако вече сте прекарали вируса, вашият имунен отговор след една доза от ваксината вероятно ще бъде дори по-добър от човек, който никога не се е заразявал и е получил и двете дози, според италианските изследвания, публикувани в New England Journal of Medicine.

Въпросът за поставяне на само една доза на хора, които са прекарали COVID-19, става още по-належащ, тъй като общественото доверие към две от одобрените ваксини по света – на AstraZeneca и Johnson & Johnson рязко спада, след като регулаторите обявиха, че в много редки случаи е възможно ваксините да причиняват рядък вид кръвни тромбози в мозъка. Последиците от тази информация в момент на напрегнато глобално предлагане като настоящия са поразителни: Поставянето на само една доза на хората, които са прекарали COVID-19, може да освободи повече от 110 милиона дози от ваксината по целия свят, според изчисленията на имунолога от Медицинското училище в Мериленд Мохамад Саджади и колегите му.

Саджади е съавтор на едно от последните проучвания, които се вписват в скорошен поток от констатации, които сочат в една и съща посока: Имунната система при хората, прекарали COVID-19, кара първата доза от ваксината да действа като мощен ускорител на съществуващата защита на имунната система. „Данните са много ясни. Всяко проучване показва, че получавате много силен и ясен отговор и не ви е необходима втора доза“.

От февруари няколко европейски държави – включително Франция, Испания, Италия и Германия приеха политики да дават на прекаралите COVID-19 само една от двете необходими дози от одобрените ваксини.

В Израел, световният лидер във ваксинационните кампании срещу коронавирус, първоначално здравните власти изчакаха и решиха на първо време да не ваксинират хората, които са преболедували коронавируса, но през февруари препоръчаха да им бъде давана само по една доза от одобрените ваксини. Ново изследване предполага, че ваксинирането след прекаран COVID-19 ще бъде ефективно дори срещу по-новите варианти на коронавируса, произхождащи от места като Великобритания, Южна Африка и Бразилия.

„Смятаме, че нашето проучване подкрепя препоръката да се прилага една доза ваксина на възстановени лица, за да се предпазят от първоначалния SARS-CoV-2 и неговите варианти, които са обезпокоителни“, каза Михал Манделбойм, ръководител на Израелския национален център за грип и респираторни вируси, в имейл изявление. Проучване в „Science“ се установи, че при оцелелите от COVID-19 ваксинациите масово повишават имунитета срещу различните щамове.

1.8 5 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари