Европейски екперти по защита на информацията предупредиха посетителите на мачовете от стартиращото тази неделя Световно първенство по футбол в Катар, че данните им могат да попаднат в риск, ако свалят две от официалните мобилни приложения на телефоните си. Името на първото е Ehteraz, което запазлянковците трябва да свалят при посещение на местен медицински пункт, а другото е Hayya, официалното мобилно приложение на форума. Последното осигурява полезна информация и служи също така и като дигитален билет за стадионите. Но в него също така са интегрирани функционалности за проследяване на местоположението на собственика на устройството и мрежовите връзки. Освен това ефективно предотвратява устройството да бъде привеждано в спящ режим.

Infosecurity-Magazine привеждат това, че вече няколко европейски правителства издадоха предупреждение към гражданите си, които ще пътуват до Катар за евентуални рискове за личните им данни и сигурността на информацията им. Няколко организации, между които и Норвежката агенция по защита на данните, изразиха своите притеснения относно прекаления брой разрешения, които искат приложенията и призоваха посетителите на първенството вместо личното си устройство да вземат със себе си временни устройства с предплатена карта. Според немската организация BfDI информацията, обработвана от приложенията е далеч повече от описаното на страницата им в официалните магазини за приложения.

Освен всички други неща, едно от приложенията събира също и информация за номерата, към които комуникира устройството. И освен локално, всички събирани данни от телефоните се качват на сървър. Но тук не става дума единствено за конфиденциалността на личната информация и евентуалното ѝ компрометиране от страна на властите в Катар. Според Нийл Джоунс от Egnyte, това огромно богатство от данни може да стане достояние и на киберпрестъпници.

„Ако планирате да пътувате за събитието, силно ви препоръчвам да си поръчате временно устройство, ако съответните настройки, ограничаващи събирането на личните данни не могат да използвани ефективно. Ако е възможно позволявайте единствено минимален брой разрешения на устройството. Ограничете достъпа на други до възможността да видят географското ви местоположение. И след завършване на съответното събитие, премахнете приложението, посветено на него от устройството си“, препоръчва Джоунс.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари