Експерти признаха, че Земята има пет океана

3
1776

Експерти от Националното географско общество на САЩ са установили, че Земята всъщност има пет океана, на четирите, които вече са признати официално.

Към списъка си присъединява и Южният океан, съобщава изданието National Geographic, кръгъл воден басейн, който обгръща Антарктида. Докато Южният се споменава за първи път през 1500-те години и учените често го цитират в работите си, съобщават от Live Science, водното тяло е повишавано и понижавано от статуса на „океан“ няколко пъти в течение на историята. Това официално признание най-накрая определя нещата. Засега.

Бурна история

През 1921 г., когато е създадена Международната хидрографска организация (IHO), тя лесно е посочила Южния океан като отделен воден обект, съобщават от Live Science. По-късно тя променя мнението си и понижава океана до различни статути, което публикува в научни публикации през 1953 г. Но учените и търговските организации така или иначе продължават да назовават океана като такъв.

Както обаче обясни географът на National Geographic Society, Алекс Тейт, официалното признаване на Южния океан може да има осезаемо въздействие чрез подобряване на състоянието на образованието на децата в областта на науката.

„Учениците научават информация за океанския свят чрез самите океани, които изучават. Ако в учебното съдържание не се включва Южния океан, тогава те не научават за неговите специфики и за това колко е важен“, казва Тейт в статията на NatGeo.

Произволно разграничаване

Тъй като по-голямата част от повърхността на Земята е покрита с вода, определянето на броя и границите на океаните всъщност е доста произволно начинание. В крайна сметка различните океани, технически са свързани един с друг и най-близкото до осезаемата граница, разделяща Южния океан от Атлантическия, Тихия и Индийския океан, е кръговото течение в района, което дава на Южния океан различна температура и соленост на водата от тези на останалите.

„Южният океан отдавна е признат от учените, но тъй като никога не е имало международно споразумение, ние никога не сме го признавали официално. Това е някаква географска непристойност в някои отношения“, пише още Тейт в статията на NatGeo.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари