Експерти: Стадният имунитет от COVID-19 е ужасна идея

13
1418

Учени, лекари и експерти по общественото здраве масово се обявяват срещу Великата декларация от Барингтън – документ, който призовава животът да се възстанови към нормалното и да свикнем да живеем в пост-ковидния свят чрез развиване на стаден имунитет срещу COVID-19. Специалистите казват, че подобни очаквания са подвеждащи, основани са на научни грешки и потенциално могат да бъдат дори опасни, съобщават от портала Gizmodo.

Декларацията, за която става дума, има по-скоро политически характер, отколкото да е световна стратегия и „може да бъде особено опасна за населението“ според обсъждане, публикувано в сряда и подписано от 14 обществени здравни организации, включително Американската асоциация за общественото здраве.

„Вместо да продаваме фалшива надежда, която е напразна според всички прогнози, трябва да се съсредоточим върху това как да контролираме тази пандемия по безопасен, отговорен и справедлив начин“, се казва в дискусията.

Великата декларация от Барингтън, която беше широко дискутирана и одобрена от политическата десница на САЩ, призовава младите хора да излязат и да живеят живота си по напълно нормален начин, да не се страхуват да се заразят от COVID-19, и когато това се случи, да изградят стаден имунитет, който да спре разпространението на коронавируса, съобщават в доклада си учените пред Gizmodo. Те още обръщат внимание, че част от подписалите се учени във Великата декларация от Барингтън са напълно фиктивни.

Реалността обаче е, че младите хора все още умират от коронавирус и достигането на стаден имунитет вероятно ще струва близо 1,4 милиона смъртни случая само на САЩ. Това е доста по-сериозна цифра спрямо 220 000-те починали в страната към момента. Освен това тези и други учени предупреждават, че всъщност нямаме представа колко дълго трае имунитет или устойчивостта на нашата имунна система от коронавирус, ако изобщо има имунитет срещу него.

Други групи учени също се обявиха против декларацията. Международна група от над 60 учени публикува т.нар. Меморандум на Джон Сноу в списание The Lancet в четвъртък. В него те казват, че опитът за възстановяване на стадния имунитет като пандемична стратегия би причинил сериозна вреда и почти сигурно ще се провали.

„В допълнение към човешките жертви, това би повлияло на работната сила като цяло и би направило невъзможно системите за здравни грижи да предоставят остро необходими и рутинни грижи“, се казва в меморандума. „Освен това няма доказателства за траен защитен имунитет срещу SARS-CoV-2 след естествената инфекция, а ендемичното предаване, което е следствие от отслабването на имунитета, би представлявало риск за уязвимите групи за неопределено бъдеще.“

Американското общество за заразни болести, за което Gizmodo съобщава, че има над 12 000 учени и лекари, също публикува изявление за сваляне на Декларацията от Барингтън в сряда.

„Да се ​​твърди, че отдръпването от бдителността, необходима за контролиране на разпространението на този нов коронавирус и че абдикацията от усилията за овладяване на пандемия, въведени от здравните системи по света, е „разумен подход“ е дълбоко подвеждащо“, се казва в изявлението.

2.1 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
13 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари