Експерт на Microsoft: „ИИ може да се окаже мечтата на фашистите“

6
40

С бурното си развитие изкуственият интелект става все по-достъпен инструмент за авторитарните режими, които с помощта на най-новите технологии могат да потискат големи групи от хора. Това каза Кейт Кроуфърд на фестивала SXSW.

Разцветът на изкуствения интелект става по време на разцвета на ултранационализма, правовия авторитаризъм и фашизма – каза Кроуфърд по време на своята презентация „Тъмните дни: ИИ и подемът на фашизма„. Експертът на Microsoft подчерта, че за тези режими са характерни централизацията на властта, следене на населението, демонизация на мислещите по друг начин и претенции за власт и неутралитет.

Изкуственият интелект не може да се счита за неутрален, докато разработчиците вграждат в него своите предразсъдъци. Кроуфърд посочи като пример алгоритъм, създаден от китайските учени, който уж независимо определя престъпниците по чертите на лицето. „Трябва с подозрение да подхождаме към всякакви компютърни системи с машинно обучение, които се позиционират като непредубедени, но се базират на данни, генерирани от хората“.

При по-внимателен преглед се оказа, че китайският алгоритъм счита за престъпници хората с нетипични черти на лицето. Според Кроуфърд, това е плашеща тенденция, която напомня, как в миналото френологията се е използвала за оправдание за преследването и избиването на евреите.

Специалистката напомни и че президентът Доналд Тръмп е предлагал да се създаде регистратура на мюсюлманите. „Нищо не е необходимо да се създава – Facebook вече е мюсюлмански регистър“ – каза Кроуфърд. Изследванията показват, че социалната мрежа определя религията на хората с точност до 82%.

Кейт Кроуфърд допълни, че все по-често се забелязва използването на компютърни алгоритми за политически цели, чрез които политиците без особени усилия могат да управляват възгледите на електората. „Това е мечтата на фашиста – власт без никакъв контрол“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
7zip
7zip
4 години

Хапни пини че не остана време
ИИ може да ти прати да те приберат щото си някакъв си %.
А като те приберат ще се подпишеш под всякаква измишлотина
само и само до махнат жиците на акумулатора от ….

е не
е не
4 години

Значи нормалните хора нямали право да развиват технологии, само толерастите, хомо и демонократите, щото техните предрасъдъци били правилните. Добреее.
Колкото и да злобеят милениумците и хипи-хомо, мулти-култи дрогите, благата ги създават точно нормалните хора, включителни и IT. По високотехнологичните компании, все нормални, бели и източно азиатци. А кяфявото богатство, трябва да го назначават с квоти, да се води в статистиката. Та перверзиите на разни теоретици на глобализма, не оцеляват дълго, в реалният живот

True Makedonec
True Makedonec
4 години

Отчитайки кои държави най-много ги интересува ИИ, трябва да има истина в твърдението. 😀

7zip
7zip
4 години

Бъдещето е документирано – за 3 ИИ има филми :
1) ИИ биг брадър
2)ИИ скайнет
3) Няма си име – във филам гатака ( База данни съдържа пълната генетична информация и чрез биометрични способи МОМЕНТАЛНО определя и класифицира хората на
„валидни“ (тези създадени чрез генетична намеса) и
„невалидни“ (тези създадени по естествен начин).

МОМЕНТАЛНО – значи е ИИ.

Balkan
Balkan
4 години

Minority Report

Анонимен
Анонимен
4 години

„Власт без никакъв контрол“ е по-скоро мечтата на либерала. Унищожаването на държавата в либералната ни псевдодемокрация е част от механизма на тоталната диктатура на финансовия капитал. Само завръщане на кейнсианството може да предотврати разрухата, към която привържениците на „никакъв контрол“ тласкат света.