Експерт по сигурността с призив към Microsoft: Не пенсионирайте EMET

1
17

Специалист по информационна сигурност от CERT екипа към Университета „Карнеги Мелън“ призовава Microsoft да не изоставят поддръжката на Enhanced Mitigation Toolkit (EMET) в Windows, тъй като единствено Windows 10 не предоставя достатъчно защита, предава The Register.

Уил Дорман, анализатор на уязвимостта на информационни системи, пише в блога на институцията, че дори Windows 7 с инсталиран на него EMET е по-сигурен от машина с Windows 10 без неговата защита. Както вероятно знаете, Microsoft смята да пенсионира инструмента след 2018г. Причината за това е, че според компанията вградените механизми за избягване на експлоатиране на уязвимости в Windows 10 са достатъчни и повечето функционалности от ЕМЕТ са вградени в новата операционна система. Освен това, според Джефри Съдърланд от Microsoft, приложението има ограничения, които може да отслабят вградената в W10 защита.

Спореед Дорман обаче, Съдърланд пренебрегва това, което той определя като „основната причина“ за инсталацията на EMET, а именно – засилване на сигурността на приложенията, които не се поддържат от вградените защити на системата. „Ясно е, че приложение, което е инсталирано на система с Windows 10 без ЕМЕТ не притежава същите защити като такова, инсталирано на система с EMET“, заявява Дорман, според когото EMET добавя към система с W10 13 допълнителни техники за избягване на експлоатиране на уязвимости. От тях, възможността за доставяне на защита специално за приложенията е ключова тук, тъй като разработчиците често не пишат код, който се възползва от предлаганата от операционната система незадължителна възможност за избягване на риска от експлоатиране на уязвимости, достъпна в Windows 10. „ЕМЕТ поставя контрола обратно в нас“, заявява той. Освен това краят на живота на приложението след лятото на 2018г. ще постави в риск инсталираните на системата вече неподдържани към тази дата приложения, като да речем MS Office 2007.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
1 Автори на коментарите
to Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
to
to