Експерт: функцията Do Not Track е опасна за потребителите

1
35

Според експерта в областта на ИТ-сигурността и по съвместителство хакер Nadim Kobeissi, функцията Do Not Track е заплаха за интернет потребителите. Предназначението и е да изпраща към сървъра, на който е разположен посещавания сайт, „молба“ да не се фиксира посещението и да не се съхраняват данни за потребителя във файловете cookie.

Само че, смята Kobeissi, сървърът може без каквито и да било последствия да игнорира искането – така, например, постъпват търсачките Google и Bing на Microsoft, въпреки че и двете компании официално подкрепят проекта и направиха всичко възможно, за да включат поддръжка на Do Not Track в своите браузъри. И въпреки че все пак съществуват сайтове, които предупреждават, че няма да се съобразят с искането на браузъра, за да запазят приходите си от реклама, повечето игнорират „молбата“ без знанието на потребителя, който бива по този начин „приспан“ в напълно измамното усещане, че личният живот му е неприкосновен.

Експертът смята, че широко рекламираната функция е не само неефективна, но и опасна, защото създава погрешно чувство за сигурност в хората. „Принципите на работа на Do Not Track трябва изцяло да се преразгледат и осъвременят или просто да се премахне тази функция“- казва Kobeissi и предлага на потребителите да не бъдат толкова доверчиви.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари