Екстрадирането на Джулиан Асанж в Швеция става все по-реална възможност

0
18

Ръководителят на скандалния сайт Wikileaks загуби обжалването на заповедта за екстрадирането му в Швеция. Съдът в Лондон е решил, че жалбата срещу екстрадирането е неоснователна, но борбата все още не е загубена и за Джулиан Асанж е рано да си стяга багажа. Той има право да обжалва решението пред по висша инстанция. Това трябва да стане в рамките на следващите две седмици, информира BBC.

Адвокатите на Асанж са потвърдили пред медиите, че ще обжалват решението на двамата лондонски съдии, които днес отсъдиха, че предишното нареждане за екстрадиране в Швеция трябва да влезе в сила.

През февруари тази година районен британски съдия реши, че създателят на Wikileaks трябва да бъде екстрадиран, заради европейска заповед за арест, издадена от Швеция. Асанж трябва да бъде върнат в северната държава, където имат нужда от него във връзка с разследване на изнасилване. 40-годишният белокос австралиец отрича участието си в подобно престъпление и не иска да се подчини на заповедта. Той смята, че тя е политически мотивирана и в момента, в който се озове в Швеция ще бъде предаден на Съединените щати.

Поддръжници на Джулиан Асанж, които са били събрани пред съда днес, са заявили, че са вбесени от решението на съдиите. За експертите в областта на екстрадициите обаче, станалото не е изненадващо и е било очаквано.

Асанж е обвинен за това, че е насилил сексуално две жени в Швеция, които към момента на извършване на предполагаемото престъпление са били сътруднички на Wikileaks.


Поддръжници на Асанж

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари