fbpx
18.8 C
София

ЕК глоби пет производителя на LCD дисплеи

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Европейската комисия, която е най-висшият изпълнителен и контролен орган на ЕС реши да наложи глоба в размер на общо 648.925 млн. EUR на пет големи компании произвеждащи LCD дисплеи – LCD телевизори, монитори, компютри, клас „всичко в едно“ и преносими компютри.

Разследващите органи са установили, че компаниите са имали ежемесечни срещи в продължение на четири години, на които са определяли минимални цени за своите панели. Панелите се използват при производството на лаптопи, компютърни монитори и телевизори и са били продавани на Dell, Motorola, Apple и др. Фирмите също така са разменяли информация за бъдещи производства, данни за използване на фабрични капацитети и друга конфиденциална търговска информация. Събиранията са се провеждали тайно, основно в тайвански хотели.

Компаниите, глобени за манипулиране на цените между октомври 2001 и февруари 2006 г., са LG Display, AU Optronics, Chimei InnoLux Corporation, Chunghwa Picture Tubes and HannStar Display Corporation. В картела е участвала и Samsung Electronics, която обаче е получила пълен имунитет и няма да плати нищо, защото първа е разкрила незаконните договорки.

По този начин те нанесли щети на европейските потребители, които са били принудени да плащат повече при покупка на HDTV или монитор на компютър. Санкционираните фирми и глобите са съответно: LG Display (глоба от 215 милиона евро), AU Optronics (116,8 млн. евро), Chimei InnoLux Corporation (300 милиона евро), Chunghwa Picture Tubes (9,0 милиона евро) и HannStar Покажи Corporation ( 8,1 милиона евро).

Комисията също така е намерила доказателства, че шестте компании от картела са знаели, че действията им са незаконни. Едно от разкритите съобщения предупреждава участниците в срещите да внимават със сигурността и поверителността, както и да ограничат до минимум писмената комуникация. Глобите на ЕК следват подобни действия срещу някои от тези компании от страна на министерството на правосъдието на САЩ. През 2008 г. LG Display и Chunghwa, както и Sharp, които не се споменават в съобщението на Европейската комисия, бяха принудени да платят 585 млн. USD.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини