fbpx
-1.1 C
София

ЕК настоява за анулиране на споразумението за обмен на данни със САЩ

Най-четени

Европейските политици настояват, че сключеното по-рано със Съединените щати широкоформатно рамково споразумение за обмен на данни трябва да бъде отменено след скандала с подслушването на представители на европейски правителства, провеждано от Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA). Така наречената програма Terrorist Finance Tracking Program (TFTP) е позволявала на американското Министерство на финансите да получава достъп до някои данни в Европа чрез SWIFT – системата за международен обмен на банкова информация.

Днес група членове на Европейския парламент разкритикува споразумението, и по-специално действията на САЩ като цяло. Евродепутатите заявиха, че Съединените щати са злоупотребявали, като са получавали по банковите канали информация, представляваща интерес за американските разузнавателни служби, както и че част от исканията са били за предоставяне на данни за високопоставени европейски бизнесмени и политици. По тази причина те поискаха анулиране на подписаното споразумение.

Членовете на Комисията по граждански свободи на Европейската комисия и техните колеги в САЩ отказаха да коментират предложението, но признаха, че ако изнесената информация бъде потвърдена, това ще означава, че американското разузнаване наистина е злоупотребявало със своите права за получаване на данни чрез системата SWIFT.

Припомняме, че по-рано Едуард Сноудън съобщи, че в задължителния подготвителен курс на новите служители на NSA е включено обучение за работа със SWIFT, а самото ведомство активно получава финансова информация от системата. По тази причина европейските политици заявиха, че системата за обмен на финансови данни „без съмнение вече е мъртва“.  „Нямаме данни за подобна дейност, осъществявана от американското разузнаване, но се изненадваме от факта, че никой във Вашингтон дори не счете за нужно да се опита по някакъв начин да опровергае тези твърдения“, каза министърът на икономиката на Дания Софи Велд.

Нейни колеги от други страни призоваха днес в Брюксел „подобен род сътрудничество със САЩ да се осъществява във възможно най-малък мащаб“.


Днес редица европейски министри дори предложиха Европа едностранно да блокира работата на системата. Министърът на вътрешните работи на Дания Сесилия Малстрьом заяви, че още на 12 септември нейното ведомство е изпратило официално писмо до ръководителя на отдел „Тероризъм и финансов надзор” към Министерството на финансите на САЩ Дейвид Коен с молба да коментира ситуацията, тъй като „той би трябвало да знае колко далеч е отишло получаването на информация“. Отговор от страна на САЩ обаче до този момент така и не е последвал.

Роб Уейнрайт, директор на европейската полицейска агенция Европол, каза, че към момента няма данни, че NSA е имала пряк и неограничен достъп до базата данни на SWIFT.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини