10.8 C
София

ЕК одобри закупуването на Whatsapp от Facebook

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

Европейската комисия даде съгласието си за закупуването на WhatsApp от Facebook след като нейно проучване за евентуалното негативно влияние на сделката върху конкуренцията приключи с положително за социалната мрежа решение.

Сделката за покупката на компанията, създала приложението за мобилни съобщения на стойност 19 милиарда долара бе първоначално обявена през февруари 2014 г., но одобрението на ЕК идва едва сега.

Това става, защото в Европа сделката бе подложена на щателен анализ поради притеснения, че може да ограничи свободната конкуренция на пазара тъй като Facebook и WhatsApp са две от най-големите услуги за мобилни съобщения.

Въпреки това комисията е решила, че сделката може да продължи, тъй като двете страни „не са сериозни конкуренти“.

„Потребителите ще продължат да имат достатъчно голям избор при приложенията за комуникации“, казва европейският комисар по конкуренцията Хоакин Алмуня.

„Внимателно анализирахме предложената сделка и стигнахме до извода, че тя не би попречила на конкуренцията в този динамичен и развиващ се пазар“, добавя той.

Сделката е най-голямата в историята на Facebook и задминава закупуването на Instagram за 1 милиард долара през 2012 г. и на Oculus VR за 2 милиарда долара през март 2014 г.

Докато със своите 500 милиона потребители WhatsApp е най-популярната съобщителна услуга на Запад, китайската WeChat я следва по петите с 438 милиона абоната в Китай.

Предишна новинаDying Light ще предложи над 50 часа геймплей
Следваща новинаVolumouse 2.03
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини