10.8 C
София

ЕК притеснена от недостиг на програмисти в Европа

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Европейската комисия (ЕК) предупреждава, че до шест години Европа може да изпита недостиг на 900 000 програмисти, съобщава CBR Online.

Тази седмица ЕК предупреди, че броят на завършващите компютърни науки не отговаря на изискванията на бизнеса и организациите за служители способни да програмират. Комисията е решена да започне и инициативи в тази връзка, като ангажира младежи в обучение по компютърни науки.

Еврокомисарят по въпросите на на развитието на цифровите технологии и вицепрезидент на ЕК Нели Крус и комисарят по въпросите на образованието, културата, младежта и културното многообразие Андрула Василиу споделят, че за в бъдеще много работни места ще изискват от хората да притежават базисни умения по програмиране.

Освен това в заявлението на комисията се казва, че делът, който жените заемат в техно индустрията е извънредно ниско.

„Много откриващи се позиции в IT сектора не могат да бъдат заети, независимо от високия ръст на безработица в Европа. Ако не отговорим адекватно на това предизвикателство на европейско и на национално ниво, ние може да се сблъскаме с недостига на 900 000 IT професионалисти до 2020г.“, се заявява в изявлението.

Една от инициативите, които европолитиците са подготвили в тази връзка ще е общоевропейска седмица на програмирането: Code Week – от 11-ти до 17-ти октомври тази година, като Крус и Василиу призовават в специално писмо (pdf) образователните министри на страните-членки на Евросъюза да промотират уменията за програмиране като част от решението за справяне с европейската безработица.

Повече за инициативата на ЕК по отношение насърчаването на младите да се научат на програмни умения може да откриете тук (страницата е преведена на български).

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини