Разпространението на електромобилите достигна нов психологически етап в Норвегия: през септември те представляват над 60% от продадените нови автомобили – всичко това е благодарение на новия VW ID.3. Норвегия отдавна е водещ световен пазар на електрически превозни средства. Страната си е поставила най-агресивната цел за електрификация: до 2025 г. няма да има нови автомобили, работещи с изкопаеми горива.

Като се има предвид, че средният пазарен дял на електрическите превозни средства в света в момента е около 3%, това наистина е амбициозна цел, но страната уверено върви към нейното реализиране. Още миналата година, 56% от новите автомобили в Норвегия са електрически (напълно или хибридни).

Анализът на пазара беше по-труден през 2020 г., тъй като общите продажби на автомобили спаднаха поради пандемията. Сега обаче те са се възстановили и през септември са се увеличили с 40% в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки това, повече от 60% от продаваните в Норвегия автомобили са електрически: „Миналият месец са регистрирани 15 552 автомобила и като цяло електрическите превозни средства доминират с 61,5% пазарен дял, според данните на информационния Съвет за движението ( OFV ). Това е нов рекорд за Норвегия.“

Трябва да се каже, че пускането на VW ID.3 значително ще допринесе за постигането на тази цел: през септември бяха продадени 1 989 такива автомобила. Tesla Model 3 също е доста популярен: през септември Tesla достави в Норвегия 1116 единици от Model 3. Накрая, новият Polestar 2 също помогна за достигането на този етап в Норвегия, като през миналия месец бяха продадени 937 електрически автомобила.

Така до края на годината, напълно електрическите автомобили ще заемат 65% от пазара в Норвегия, а като се вземат предвид хибридите – до 75%. Така целта за поетапното премахване на автомобилите, работещи с вътрешно горене, до 2025 г. ще бъде напълно постижима. Следващата година Volkswagen ще достави повече варианти на ID.3 и ще увеличи доставките на ID.4, докато Tesla ще започне да доставя Model Ys в Европа.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари