fbpx
-0.8 C
София

Електромобилите могат да заменят стационарните системи за съхранение на електроенергия, според един от създателите на литиеви акумулатори

Най-четени

Светослав Димитров
Светослав Димитровhttps://www.kaldata.com/
Занимава се със създаване на съдържание за уеб от 2009 г. с над 9000 написани новини за Калдата. Интересува се от SMM, Афилиейт и др.

Широко разпространеният преход към получаване на електроенергия от възобновяеми източници изисква разработването на „буферни“ хранилища, които могат да компенсират колебанията в производството и потреблението. Един от изобретателите на литиеви акумулатори вярва, че голям автопарк от електромобили може да действа като алтернатива на скъпите стационарни системи за съхранение на енергия.

Нобеловият лауреат по химия и създател на литиево-йонни акумулатори Акира Йошино предложи японските власти да използват нарастващия автопарк от електромобили в качеството на разпределена система за съхранение на електроенергията при прехода към алтернативни източници на енергия. Когато автомобилът не се използва и е свързан към електрическата мрежа, той може да отдава заряда на батерията си, разпределяйки товара по-гъвкаво.

В този случай електромобилът трябва да бъде проектиран така, че да има възможност за отдаване на заряда на външни потребители. Моделът Nissan Leaf, който е доста популярен в Япония, е оборудван с подобна възможност, поради което в момента активно участва в тестването на работата на инфраструктурата в този режим. Миналата година, според BloombergNEF, глобалният парк от пътнически и търговски електромобили вече наброява над 10 милиона автомобила, а до 2040 г. ще достигне 550 милиона единици. Това отваря нови възможности за използване на електромобилите за буферно съхранение на електроенергия. Разбира се, това противоречи на подхода към автоматизацията на превозните средства. Ако хората се откажат от владението на частния транспорт в полза на шофирането на автоматични таксита, последните няма да остават без работа и следователно няма да могат да доставят електроенергия на външни потребители.

В случая с Япония, според изобретателя на литиевите акумулатори, необходимият буферен капацитет ще бъде постигнат след появата в страната на 5 милиона електромобила. На местния пазар електрическите автомобили се внедряват по-зле, отколкото в другите страни, а до 2025 г. тук ще се продават не повече от 200 хиляди бройки годишно.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини