Електромобилите на Tesla вече могат да подават електрическа енергия

14
3381

Уеб порталът Electrek съобщи, че Tesla без каквито и да било гръмки изявления е добавила в електромобилите Model 3, а навярно и Model Y, технология за реверсивно зареждане. Те вече могат не само да консумират електрическа енергия, но и да я подават обратно в електрическата мрежа. При това, електрическият ток, който се подава от електромобилите на Tesla, е трифазен и може да се използва в целия свят.

Появата на електромобили, които могат да продават своята излишна електрическа енергия може да преобрази световната енергетика. Редица автомобилни компании, включително Nissan и Honda вече започнаха изучаването на тази технология.

Електроинженерът Марко Гаксиола (Marco Gaxiola), който разглоби една Model 3, откри, че в зарядното устройство е поставен специфичен DC-AC инвертор. Това означава, че автомобилът може да подава електрическа енергия в стандартната електрическа мрежа според концепцията V2G (Vehicle to Grid).

Специалистът показа, че този реверсивен дизайн се повтаря три пъти. По този начин се осигурява резерва, в случай на отказ на едната верига. Освен това, по този начин се осигурява трифазен ток, който може да се използва буквално в целия свят.

Специалистът счита, че новата технология може да се активира по всяко време с помощта на поредното обновяване. Засега тази функционалност не е активирана и не може да се използва.

Но това означава, че рано или късно електромобилите на Tesla, които са вече над един милион, ще започнат да получават приход от продажбата на електрическа енергия и ще се превърнат не само в удобни превозни средства, но и в удачна инвестиция.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
14 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари