Електромобилите на Tesla вече самостоятелно определят повредите

10
1073

Електрическите автомобили на Tesla получиха нова възможност. Те вече могат самостоятелно да диагностицират повредите и при желание на водача и да запазят необходимите резервни части в определени автосервизи.

Един от притежателите на електромобил на Tesla публикува снимка, на която се вижда по какъв начин автомобилът съобщава за възникнали проблеми в системата за рекуперация на енергия. Показалият се програмен прозорец включва съобщение, указващо че необходимата автомобилна част е налична в сервиза, който собственикът е указал като най-предпочитан. Предлага се и съгласуване на времето на визитата в сервиза с помощта на мобилното приложение на Tesla или чрез сайта на компанията.

Малко по-късно Tesla потвърди разгръщането на новата функционалност и я сравни с това, как би трябвало да работи идеалната бъдеща медицина: „Не е необходимо да посещавате личния лекар – просто трябва да отидете в аптеката за необходимото лекарство„.

Нововъведението е част от обявената от Илън Мъск автоматизация на процесите, които излишно губят времето на притежателя на повредил се електромобил. Плановете в това отношение са при необходимост електромобилът да бъде временно заменен до отстраняване на повредата, а в малко по-далечно бъдеще, самостоятелно да посещава избрания от неговия притежател автосервиз.

Мъск каза още, че тези съобщения могат да бъдат игнорирани от настройките, но не препоръчва това.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
7 Отговори на коментарите
7 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Efix
Efix

Мда, само си представям …. ставаш сутринта и гледаш на телефона съобщение от колата: „Отивам в сервиза за сменя на тампона на окачването, че се скъсал“
И после ще има както във филма „Пич, къде ми е колата!?“ :)))

bure_s_barut
bure_s_barut

Ти почакай банковата си сметка да видиш… 😀

Efix
Efix

Turn Off онлайн банкирането, че само мошеници наоколо … :)))

тъй-тъй
тъй-тъй

Ех тая реклама… Скъпите модели на БМВ, Мерцедес, Ауди, Лексъс и още много фирми го правят това нещо от поне десет години. Първите системи за самодиагностика бяха вкарани още през 90-те години на м.в. Малко по-късно се въведе директна връзка с личен асистент /Лексъс, Мерцедес S-класа/, а понастоящем за „премиум“ /хич не я обичам тая дума/ марките е нещо нормално да ти изпишат какво точно не им е наред и кога и какво трябва да смениш в сервиза. Специално при Мерцедес и Лексъс, ако колата спре внезапно, следва автоматично свързване с асистент и ако няма отговор – автоматично изпращане на… Виж още »

Пенчо
Пенчо

С тази разлика че при Теслата частта е вече резервирана в сервиза, а с мерцедеса ти може и да ти изпише кое ти е за смяна и като отидеш в сервиза ще чакаш седвмици докато дойде и докато ти го сменят, ако изобщо е това което е счупено понеже при колите вървящи на умрели динозаври обикновенно има 10000 неща които могат да се повредят.

bure_s_barut
bure_s_barut

Пенчо, частта е резервирана и… ПЛАТЕНА… Без никой да те пита 😀

тъй-тъй
тъй-тъй

Зависи. Съвременният бензинов двигател е изключително изчистен откъм дефекти именно поради неговата „допотопност“ – правим го вече над сто години. Поврежда се основно електрониката и отново именно, защото е нещо ново. Развалят се новите технологии, като клиентите се явяват бета-тестъри. Дизеловият двигател, поради по-голямата си сложност /особено новите нежни комън-рейлчета/ се разваля доста по-често – аз съм твърд противник на дизел в лек автомобил – мястото на дизела е в камионите, корабите, багерите, танковете и т.н., където може пълноценно да разгърне по-високото си КПД. А Тесла никак не е еталон за надеждност – отново проблемите са основно заради новите, все… Виж още »

Лийон
Лийон

хаха
и бакшишите и домашни гaражници закъсват яко 😀

vio
vio

И така ще бъде , както са изчезнали абаджии , жетвари , орачи …..

Надблюдател
Надблюдател

То е така в България с лекарите и зъболекарите – я ми кажето колко от вас знаят какво е пулпит? Или морбили? А в Щатите повечете изобщо не ги знаят тез неща щото за тва си има лекари – така че не предпочитам да имам 50 дипломи недадени за да мога да живея добре в БГ същото важи и за колите – те просто не трябва да се повреждат толкова често и да се спре с таз далавера- така и градския транспорт ще се развива ако се знае каква е реалната цена на една кола. А не изкуствено надута с… Виж още »