fbpx
13.6 C
София

Електронен имплант възвръща зрението

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

Немски и великобритански учени се събират, за да обединят своите усилия и да помогнат на милиони души по света, страдащи от слепота. Изследователите са изобретили специална технология, която би могла успешно да възвърне зрението на хората, живели досега в пълен мрак.

Ръководителят на този хуманен и в същото време революционен за медицината и новите открития и технологии проект е германският учен Eberhart Zrenner. От дълги години той работи в сферата на нервната хирургия и е обявен за един от най-добрите специалисти по очни болести за страната си. Именно той и екипът му от Университета в Тюбинген (Германия) създават революционната технология, която ще възвърне зрението на милиони незрящи хора по света. Това ще се осъществи чрез специален електронен имплант, чието действие се разпростира върху човешката ретина и най-вече върху нейните дефекти.

Статистиката сочи, че в наши дни по света има над 15 милиона души, които са засегнати от слепота, предизвикана именно вследствие на разрушаване на ретината. Причината за това заболяване е деградация на фоточувствителните клетки във вътрешността на окото. Решението на този проблем би могло да се крие именно във въпросните микрочипове на немския учен Eberhart Zrenner. Негов верен помощник в уникалния експеримент е великобританският специалист по очни болести Robert MacLaren.

Robert MacLaren набира екип от най-добрите си колеги в Университета в Оксфорд, за да изпробва електронния имплант на Eberhart Zrenner. Малко по-късно английският учен започва да набира и първите доброволци, които да участват в тестването на технологията, която възвръща зрението на напълно слепи хора. Десетки от тях са подложени на операция, с която са им поставени лековитите микрочипове. Robert MacLaren докладва, че пациентите му вече са започнали да различават предмети и да четат букви с по-голям шрифт.

Как точно работи електронният имплант, подробно разяснява немският специалист
Eberhart Zrenner. В докладите по своя експеримент той подробно разказва точно по какъв начин неговият микрочип притежава способността да възстанови ретината на един напълно сляп човек. Електронният имплант е с големина 3 х 3 милиметра и съдържа повече от 15000 фоточувствителни диода. След лекарска интервенция той се поставя във вътрешността на окото, където нормално се разполагат рецепторните клетки на зрението, които са били увредени и съответно отнели зрението на пациента. Диодите реагират на светлина и когато се свържат с външен източник, чрез специална миниатюрна жица, минаваща през окото, могат да стимулират близките нерви, които нормално подават сигнали към мозъка. Това е нещо като електронна имитация на естествените клетки.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини