Електронната поща на Google е с 99,7% по-надеждна в сравнение с 2011 година

1
37

Благодарение на засилените мерки за сигурност, броят на откраднатите електронни пощенски кутии е съкратено с 99,7% твърдят Google разработчиците в своя корпоративен блог. Числото на инцидентите е спаднало десетки пъти, в сравнение с 2011 година.

Към днешен ден, когато потребителят влиза в пощенския си акаунт, пощенската система не се ограничава само до проверка на паролата, IP адреса и cookies. За всеки потребител се съставя профил, в който са включени над 120 признака: геолокация, вид на операционната система, тип на браузъра, характерен хардуер на използвания компютър и още много, много други. Всичко това е направено с цел максимално точно да се удостовери, че това е именно този човек, който обикновено влиза с парола в тази пощенска кутия.

Майк Хърн (Mike Hearn), един от специалистите по безопасността в Google обяснява, че ако логването в пощенския акаунт се окаже подозрително – например, осъществява се от друг континент, в сравнение с предишния вход в акаунта, то се пристъпва към действия за уточняване на потребителя – пита се за номера на телефона, привързан към електронната поща или се изисква отговор на таен въпрос. Обикновено, тези въпроси са трудни за злоумишленика, но лесни за реалния потребител.

Майк Хърн твърди, че прихващането на електронна поща става предимно от изтичане на информация от други сайтове, в които потребителите използват същите пароли.

Според мен, съставянето на електронен профил чрез 120 признака означава, че да се скриеш от Google е вече практически невъзможно.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари