fbpx
14.8 C
София

Електронна карта сменя здравната ни книжка

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

„След три години ще представяме на лекарите електронна карта, съдържаща данни за заболяванията и осигуровките ни“, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев. Работата по проекта ще започне в края на тази година, като в момента с подобни карти участниците в предстоящите Олимпийски игри ще бъдат обслужвани при нужда в болниците в Атина, обясни той. 53 подзаконови нормативни актове, свързани със Закона за здравето, предстои да бъдат разработени до края на тази година, добави д-р Салчев. По думите му в текстовете на закона има несъвършенства, които биха се регулирали с тези актове, като на места в закона „има грешка на всяка страница“, добави д-р Салчев. По неговите думи от страна на ЕС по отношение на закона е имало забележки, свързани с фактори, влияещи неблагоприятно върху здравето на човека. Необходимо е било и регламентиране на употребата на някои козметични продукти, както и премахването на принудителното лечение на психичноболните хора. За първи път се определят правата на пациентите, като в чл. 93 от Закона за здравето се уреждат реда и начина за защита правата на пациентите, допълни заместник- министърът на здравеопазването д-р Петко Салчев. Законът за здравето предстои да се обнародва в „Държавен вестник“.

Източник: Dnevnik.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини