Електронните услуги на Държавната администрация – достъпни с Облачен Квалифициран Електронен Подпис B-Trust

9
570
Целта на нововъведението е да улесни гражданите и те да бъдат активни участници в електронното управление

Достъпът до Единния портал за електронни административни услуги (https://egov.bg/wps/portal/), поддържан от Държавна агенция „Електронно управление”, вече е възможен с персонален облачен и мобилен квалифициран електронен подпис (КЕП), обяви тази седмица по време на пресконференция Атанас Темелков, председател на ДАЕУ.

На събитието, в реално време, се състоя демонстрация на идентификация и достъпване на е-услуги през мобилно устройство, посредством облачен подпис.

Приоритет на електронното управление са услугите за гражданите и бизнеса. До 2023 г. те трябва да имат централизиран достъп по електронен път до над 850 електронни услуги, поясни още Темелков. Според  последното проучване на „Галъп Интернешъл“ на обществените нагласи по отношение на електронното управление у нас 75 на сто от участвалите в допитването не са използвали електронни услуги и са имали контакт с администрации само „на гише“.

В същото време над 5,5 млн. граждани използват мобилен интернет. Тази липса на комуникация може да се промени

Достъпването на е-услуги и подписването на документи с облачен КЕП ще улесни всеки гражданин в работата с администрацията. Създават се условия за сигурна идентификация и единен начин за достъп до услугите, предоставяни от различните институции. Това решение значително ще оптимизира разходите на държавата и бизнеса за създаване, поддържане и използване на средства за електронна идентификация. Също така ще предостави сигурен начин за потвърждаване на самоличността на потребителите до въвеждането на личните документи като средство за електронна идентификация, каза председателят на ДАЕУ.

Идентификацията и достъпването до различни е-услуги чрез защитено мобилно приложение с КЕП е в партньорство с единствените засега две български компании, които предлагат сертифициран облачен квалифициран е-подпис на достъпна цена – БОРИКА АД и „Евротръст Технолъджис“ АД.

Основните регистри и системи на централната администрация вече са свързани – през средата за обмен на данни между регистрите – RegiX. Там се извършват 165 типа справки от 62 регистъра на централни администрации, отчете Атанас Темелков. Също така през тази система от 2018 г. гражданите могат да контролират как институциите използват техните данни – кои данни, на какво основание и с каква цел. Тази услуга е силен инструмент за граждански контрол върху институциите, смята председателят на ДАЕУ.

Атанас Темелков подчерта важността на обратната връзка от гражданите и бизнеса при използване на електронните административни услуги. Предложения за подобряване на работата на администрацията могат да се изпращат чрез системата за е-Връчване (https://edelivery.egov.bg/).

9
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
3 Коментари
6 Отговори на коментарите
5 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
7002
7002

В същото време над 5,5 млн. граждани използват мобилен интернет.

бг била на документ 6,8 мил

2,4 мил имигранти
–––––––––
Реално 4,4 мил граждани в бг

обаче
според държ. агенция – 5,5 мил граждани ползват мобилен интернет
значи
има 1,1 мил 👽 които ползват мобилен интернет от мобилните оператори

7002
7002

Били гласували 2,1 мил

2,1 мил от 4,4 мил си е 50% гласували

7002
7002

До 2023 г. те трябва да имат централизиран достъп по електронен път до над 850 електронни услуги

А. Темелков:
Каквито и системи и технологии да внедрим, е-управлението не може да работи без гражданите

Враца ще напише ботове които ще ползват е-управлението само и само да се подържат 850 услуги
щото
2 милона пенсионери компот тормоз(е-управление) не ползват

Айде пак платените реклами на Светлин Желев!
Айде пак платените реклами на Светлин Желев!

За информация – достъп до изброените услуги има с ВСЕКИ електронен подпис, а не само с този на B-Trust. Включително и с електронния подпис, който се полага БЕЗПЛАТНО на всеки гражданин на България, който си извади лична карта с вграден електронен подпис след януари 2019-та.

Че ме и трие, педерастчето лигаво, щото му лъснаха дребните тарикатски номерца!

(*)
(*)

Личните карти не ги ли отложиха за 2020?

вярно, от 2020-та ще са
вярно, от 2020-та ще са

Значи затова рекламират така усилено измекярите от B-Trust. Още 6 месеца и им секва сладката далаверка! А дали ще има балами да си платят за нещо, което след половин година ще им се полага безплатно?

111
111

Интересното с новите лични карти с електронен подпис как ще мога да ползвам електронните услуги? Какъв четец ще трябва да си купуваме сега, за да мога в къщи или другаде да мога да ползвам услугите. Със сегашния ми ел. подпис само го ръгам в USB то и браузъра. Новите документи ще се четат безконтактно – ама как ще се ползват в домашни условия за да може да ползваме разните ел.услуги не знам… И съм убеден, че и в държавната администрация не са го измислили

ползвай google
ползвай google

Четци за безконтактни карти с USB интерфейс – наспорил господ!

ronsim
ronsim

Па този „Галъп Интернешъл“ що не си върви на майната!Що не провери дали е Възмажно осъществяване на е-услуги.