„Елкабел“ ще търси пазарна ниша за оптични кабели у нас

0
7

“ДНЕВНИК” 5/8 – 20:11 ч.

Бургаският завод „Елкабел“ подготвя за въвеждане в експлоатация нова поточна линия за производство на оптични кабели, които ще се реализират на вътрешния пазар. Това съобщи Стоян Александров, председател на Управителния съвет на предприятието и изпълнителен директор на „Токуда банк“.Той обясни, че предстоят преговори с потенциални потребители на продукцията на бургаския завод, сред които са новите собственици на БТК и енергоразпределителните дружества. Сега на вътрешния пазар се реализираха около 70% от продукцията на предприятието. „Новата поточна линия за оптични кабели ще заработи веднага след успешното приключване на преговорите за продажба на продукцията“, каза още Александров. Според него основна цел пред мениджмънта е да се възстановят старите пазари на „Елкабел“, което да доведе до по-голямо натоварване на мощностите и наемане на нови хора. В момента заводът работи с по-малко от 50% от възможностите си.

В края на юни стана известно, че турският бизнесмен Фуат Гювен е изкупил през фондовата борса 95.61% от акциите на „Елкабел“ от дотогавашния собственик „Ем Джи корпорация“. Цената на една акция е била 1.22 лв., така за целия пакет са платени над 9.7 млн. лв.

„Преговорите с продавача бяха дълги и мъчителни“, каза Александров по повод на сделката. „Елкабел“ е първата инвестиция на Гювен в Бургаския регион. Турският бизнесмен проявил интерес и към „Черноморски солници“, но заради високата цена и неуредиците около концесията се отказал.

„Фуат Гювен до момента инвестира в покупката на ВЕЦ-ове в България, но проучва пазара и за други възможности за бизнес“, твърди Стоян Александров.

Сега в „Елкабел“ работят 400 души при средна заплата от около 550 лв. Новото ръководство е поело ангажимента да запази числеността на персонала. Преди приватизацията на фирмата тук са работели 1100 души.

Капиталът на „Елкабел“ е 8.874 млн. лв., а за първото тримесечие на тази година дружеството има текуща загуба от 1.046 млн. лв.

Източник: IT in the press

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за