Елън Мъск представи своя нов проект: сателитен Интернет за всички

2
69

Милиардерът-предприемач Елън Мъск, основател на платежната система PayPal, производител на електрическите автомобили Tesla, създател на космическите ракети Falcon от програмата SpaceX, започва нов мащабен проект. Wall Street Journal съобщи, че Мъск се фокусира върху производството на малки и евтини спътници, които да осигурят достъп до Глобалната мрежа за целия свят.

Елън Мъск ще работи съвместно с Грег Уайлър, който е създател на проекта O3b Networks за създаване на спътникова мрежа, която да осигури високоскоростен достъп до уеб-пространството. Засега O3b разполага с осем апарата и са подготвени още осем.

Мъск и Уайлър възнамеряват да изградят спътникова мрежа от около 700 сателита с  тегло 110-115 килограма. Теглото на тези сателити е двойно по-малко от теглото на днешните комерсиални комуникационни спътници.

За производството на новите сателити ще бъде създадено ново предприятие. Сега Мъск и Уайлър обмислят дали да го построят на територията на Флорида или Колорадо. Цената на всеки сателит ще бъде „до един милион американски долара“.

Различните специалисти и експерти коментират, че ракетите SpaceX на Мъск могат евтино да извеждат тези сателити в орбита, а компанията WorldVu Satellites на Уайлър ще осигури честотния спектър и комуникациите.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари