9.8 C
София

Емотиконите празнуват 30-годишен юбилей

Най-четени

Веселите „емотикони“, използвани за изразяване на различни емоции в електронните съобщения, днес празнуват своята 30-годишнина. На 19 Септември 1982 г. професор Скот Фалман (Scott Fahlman) от университета „Карнеги Мелън“ в Питсбърг публикува на електронното табло първото в света съобщение, съдържащо изображение на усмивка на лицето. „За обозначение на шеги в електронните писма, препоръчвам да използвате следния набор от символи: „🙂„. Погледнете на тях отстрани“, – се казва в текста на оригиналната записка.

Идеята допада на служителите на университети и изследователски лаборатории, обединени в обща компютърна мрежа. Няколко месеца по-късно концепцията „усмивка“ става достъпна и за широката общественост. Първоначално „емотикон“ представлява няколко текстови символа. По-късно се появяват и по-модерните графични аналози – малки изображения на човешки лица (обикновено жълти), помагащи на хората да изразят широк спектър от емоции. А в днешната епоха на социалните мрежи и мигновени съобщения се разпространиха и анимираните емотикони.

Въпреки това, професор Фалман се отнася с неодобрение към това развитие на неговите идеи. „Те (графичните емотикони) ми изглеждат грозни, а освен това унищожават първоначалния замисъл. Аз исках да предложа остроумен и оригинален начин за илюстриране на емоции с помощта само на стандартни символи от клавиатурата“, – казва авторът.

Между другото, Скот Фалман не може да обясни причината за този „феномен“ и все още не разбира, защо неговото непретенциозно изобретение придобива такава популярност по целия свят. „С колегите обсъждахме тогава сериозни проблеми и аз реших малко да се позабавляваме, написвайки това съобщение. Не съм очаквал такова развитие и бях сигурен, че предложението ми ще предизвика мимолетна усмивка и скоро след това ще бъде забравено“ – все още се изненадва изобретателят на „емотиконите“.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини