От около една година американският активист Денвър Джинджерич (Denver Gingerich) публикува с отворен достъп отделни софтуерни модули на проекта Sopranica, разработван съвместно с неговите колеги и други програмисти.

Това е първата в света мобилна мрежа, която обединява потребителите чрез отворени принципи и методи, без участието на комерсиални мобилни оператори. Всеки може да се присъедини към тази мрежа. Участието е доброволно.

През месец януари тази година Джинджерич публикува сорс кода на jmp-register –
софтуерният помощник за JMP (JIDs for Messaging with Phones) чата. В JMP чата
всеки може да избере свободен и анонимен идентификатор (ID) от телефонен тип, например [email protected], чрез който обменя текстови съобщения и изображения с другите потребители. При регистрацията в JMP е необходимо да се укаже произволен телефонен номер, който се записва заедно с анонимния Jabber акаунт.

Чатът JMP е първата малка „тухличка“, изграждаща свободната мобилна мрежа Sopranica.

Самата Sopranica се базира на XMPP (Jabber) – безопасният протокол за водене на разговори и обмен на текстови съобщения от анонимен телефонен номер,

Всеки може да се присъедини към новата мрежа. Достатъчно е да инсталира Jabber на своя телефон, да си направи Jabber ID акаунт, да си избере някакъв телефонен номер и да инсталира приложението Session Initiation Protocol (SIP), което препраща обажданията и съобщенията към интернет, вместо към мобилния оператор.

Следенето на потребителите чрез мобилните телефони в много държави вече е рутина, като по този начин елементарно се определя местоположението на потребителя, неговото придвижване и неговите разговори. В някои страни се водят записи на всички телефонни разговори, а техният архив се съхранява много месеци и дори години, и във всеки един момент могат да се използват срещу някого. Много хора вече свикнаха с мисълта, че постоянно носят „бръмбар“ в джоба си.

В Sopranica всеки сами си избира номера на телефона. Кодът за потвърждение се получава от Jabber приложението. От този момент, потребителят е защитен от протокола XMPP.

Но телефонът си остава включен към мрежата на мобилния оператор и той вижда, че има някаква комуникация и технически може да продължи следенето. Ето защо, следващият етап от развитието на Sopranica е създаването на собствена WOM (WPAN Of Messaging) инфраструктура. И тук защитата се осъществява от XMPP протокола, но се използват шлюзове за мобилна връзка, които в САЩ работят при честоти 920-928 MHz, а в Европа – при 868,0-868,6 MHz. При тези честоти шлюзовете могат да обменят информация в рамките на пряката видимост, но в гъстонаселените градове са необходими повече подобни устройства и сега се търси помощта на доброволци.

На практика WOM е обществена P2P радио мрежа, която маршрутизира международния и междуградския трафик и осигурява мобилна връзка за потребителите. Регистрацията на WOM шлюзовете става оттук.

Правилата на WOM предвиждат и работа без шлюзове: спецификацията XEP-0174 предвижда директния обмен на съобщения без сървър.

Свободната инфраструктура е предвидена да работи на доброволни начала и съществува на базата на дарения и помощи. Но обикновените потребители не плащат нищо и могат да я използват свободно.

Специалистите на Sopranica сега разработват всички принципи и софтуер, и се надяват че някои производители на специализирани смартфони ще интегрират хардуерната поддръжка на WOM в своите устройства. Това ще са телефони, които обикновен режим могат да се превключват към максимална защита от подслушване и следене.

Защитената анонимна мобилна мрежа е незаменим инструмент за журналисти и политически активисти в страни, където свободата на словото не се цени особено. Също така, инфраструктурата на WOM с възможността си за изключително бързо разгръщане и пирингови връзки е особено полезна в места със стихийни бедствия, военни зони и други, където традиционната мобилна връзка е недостъпна или необезопасена. За всички останали потребители това е просто евтина алтернатива на традиционната мобилна връзка, в която не се налага плащането за разговори.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
6 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари