Епичната сделка на Nikola Motors за производство на електрически боклукчийски камиони се срина

5
2777

Тежката година за Nikola Motors все още не е приключила. Оказва се, че безспорно най-голямата сделка за електрически камиони, претърпява грандиозен провал.

Компанията, която преди няколко месеца беше известна, като бъдещия най-голям конкурент на Tesla, се е запътила към историята

Мечтата да се произведат камиони за боклук, които са климатично неутрални, за едно от най-големите имена в бизнеса за извозване на боклук и рециклиране, се изпари. Сделката беше обявена през август. Тя е между Nikola и Republic Services.

Тогава това се разтълкува като поредния изненадваш ход по пътя към върха

Планът беше компаниите да разработят заедно специален боклукчийски камион. Той щеше да е на електрическа платформа. Republic заяви, че закупи поне 2500 от тях, за нужните на американския си пазар.

От Nikola предположиха, че пробегът ще е 240 километра с едно зареждане. Освен това, тези камиони щяха да разполагат с три пъти повече сила от версиите на газ или дизел. Те щяха да са и много тихи.

Доста експерти описаха сделката като голям пробив, тъй като на този пазар по принцип се купуват отделни каросерии и шасита, които се комбинират след това.

Днес двете компании обявиха, че прекратяват споразумението си

Официалните причини са, че комбинирането на различни нови технологии и концепции за дизайн ще отнеме повече време от предвиденото и ще доведе до неочаквани разходи. Това разбира се означава и, че гореспоменатата поръчка също отпада.

От Nikola бяха много ентусиазирани за потенциала за своите технологии в този сегмент. Тестването на превозните средства по пътищата трябваше да започне в началото на 2022 година. Беше предвидено производството и доставките към Republic да започнат през 2023 година.

В договорa са били включени и възможности за увеличаване на броя поръчани камиони до 5000 бройки

Цената на акциите на компанията (NKLA) падна драстично след тази новина – с почти 10 процента. Продължава тенденцията за срив. Акциите на автомобилния производител в един момент бяха стигнали $94.

След поредица от проблеми и скандали, включително споменатата отмяна на договора, цената вече е паднала до 1/6-та от върха.

Припомняме, че основателят на компанията Тревър Милтън напусна, след обвинения в измама през септември. Именно това обърна представянето на 180 градуса.

През ноември General Motors започна да се оттегля от намерението си да работи с Nikola. GM се отказа да инвестира $2 милиарда в по-малката компания, а Nikola съответно нямаше как да произведе пикапа Badger. В крайна сметка се оказа, че Nikola ще е просто поредният клиент на GM за тяхната технология за водородни горивни клетки.

Какво остава в плановете, поне към момента?

Въпросните горивни клетки са за електрическите камиони, които производителят планира да започне да произвежда в Аризона през 2023 година. Преди това, за 2021 година са насрочени Nikola Tre камионите с полуремарке.

5 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
5 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари