Още вчера се появи информация, че Европейският парламент ще гласува днес спорни членове на разпоредба, която според редица известни специалисти, може да промени и дори унищожи интернет.

Това звучи твърде невероятно, но над 70 уважавани експерти, включително създателят на Глобалната мрежа сър Тим Бърнърс Лий и основателят на Wikipedia Джими Уейлс остро критикуваха предложението и заявиха, че това ще превърне интернет в „инструмент за автоматизирано наблюдение и контрол на потребителите“.

Спорната разпоредба е член 13, който изисква интернет платформите да филтрират публикациите, нарушаващи авторските права. Всеки, който от дълго време по някакъв начин е свързан с интернет, знае за какво става дума. Въвежда се нещо подобно на технологията YouTube Content ID, която навремето прекъсна предаване в реално време, понеже хората започнаха да пеят „Честит рожден ден“ в нарушение на авторските права. Това се случи, въпреки че Google е перфектен в това, което прави.

Всичко това може сериозно да се отрази и на по-малките платформи, които също трябва да филтрират съдържанието, а това може да се окаже значителна тежест за тях.

Според експертите, създават се нови законови рамки, които ще променят свободния интернет, какъвто го познавахме досега.


Буквално преди няколко минути депутатите на правната комисия на Европейския парламент гласуваха и приеха текстовете на новата Директива за авторското право и единния цифров пазар. Спорните 11-ти и 13-ти членове, против които протестираха експертите, бяха приети. По-конкретно, член 13-ти бе приет с 15:10 гласа. Член 11-ти, известен жаргонно като #Link Tax (за да публикуваш линк, трябва да плащаш), бе приет с 13:12 гласа.

Предложените в новата Директива филтри със сигурност ще доведат до сканиране на всеки къс споделяна в онлайн платформите информация. Видео, аудио, текстове, скрийншоти...

Ще следим темата.

19
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
11 Коментари
8 Отговори на коментарите
15 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
15 Автори на коментарите
ПенчоПалуестиниецОбичам САЩpix3lНе съм трол, мисли рационално Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Камелия Тодорова
Камелия Тодорова

Олигофрени.

Вожда
Вожда

Измет

Debilian
Debilian

Дано се разпадне ЕС

Иван
Иван

Идея – добра. Изпълнение – малоумно.

ak47
ak47

ще бягаме към Америка..

Обичам САЩ
Обичам САЩ

Това е единственото ни и най-добро решение но за жалост, дори нямаме пари, не за визите, а за билети. Цената на самолетния билет е от 1000 до 2500 лева. Америка за винаги!!!

Кольо
Кольо

Там вече е така, както го гласят да бъде в ЕССР, при това от доста годинки и при това даже три пъти по-зле.

Палуестиниец
Палуестиниец

Бягайте.
В Америка е още по-зле. Сканира се всичко – от публикации до коментари.

пръдльо
пръдльо

Това ли им е плана за масов контрол над хората? Да дадат на интернет потребителите да гласуват да видим дали ще им се получи тая разпоредба. Педерасти.

Stefan
Stefan
Fuck the USA
Fuck the USA

Сега разбрахте ли, че ЕС и НАТО са най-гнусните организации, от които трябва да бягаме и да се спасяваме?

Обичам САЩ
Обичам САЩ

Българската държава е една от най-глупавите в почти целия свят. Защо Америка са добре, защото гледат интересите си, а Русия, те също гледат своите интереси. Франция, Германия, Италия та дори и Гърция са на светлинни години пред нас. Преди години минавахме 7 милиона, а сега сме близо 5, къде според вас отидоха тези 2 милиона души, едва ли са измрели. Всички те избягаха от кирливата вмирисана България. Цял живот съм мечтал да не пребивавам тук, защото нищо не ми харесва освен морето и зеленините на България, другото е абсолютен БОКЛУК. Да живеят Съединените Американски Щати! Там където поне 90-95% от… Виж още »

Мангалата
Мангалата

Има само едно решение. Всички дружно спираме да си плащаме данъците. Нека ни съдят, нека ни вкарат по затворите, могат ли да го направят със стотици хиляди човека…кой ще им зарежда магазините, кой ще ги лекува, кой ще им учи децата… Тогава няма да има пари за бухалките удрящи в/у народа, няма нап, няма полюция. Ще си плащаме за лекар и ще си гледаме родителите…точно както сега. А за младото момче по-горе…учи бе, сега ти е времето, учебните материали в нета са безплатни, кеф ти програмиране, кеф ти мениджмънт, кеф ти каквото се сетиш. Специално за програмирането никой няма да… Виж още »

RIOTT
RIOTT

Сам си си виновен за положението. Винаги се е налагало се човек да се съобразява със действителността, ако иска да оцелее и да живее добре, и в така мечтания САЩ не е по-различно. Заплатата ти не стига? Има достатъчно обяви, за нискоквалифицирана работа със заплата над 1000лв. Разходите ти са високи? Има квартири в София на двойно по-ниска цена от тази, която си посочил. Положението е такова и така ще си остане, и затова немалка заслуга имат толкова великите САЩ. Но ако толкова не ти харесва тук, поне си вдигни пръста и се опитай да промениш нещо, вместо да чакаш… Виж още »

Обичам САЩ
Обичам САЩ

Спомням си, че преди години някъде бях следял тема за момче и момиче, които били безработни и изнемогвали вече, много я следях конкретната тема, а тя се развиваше в продължение на около два месеца. За въпросните хора, останалите претендираха и ги оплюваха, че разбираш ли, да са си намерили работа, а то просто за двойката се случва така, че не успяват да намерят почти каквато и да е работа. Тези оплювания, идваха от хора, точно от такива, които са глезени и си имат всичко, от такива, които почти не смятат всичко до стотинка когато пазаруват и влизат в магазина с… Виж още »

pix3l
pix3l

Искаш, ама май нямаш желание… 😀

Пенчо
Пенчо

Ама ти какво мислиш че ако се смени управлението ще станеш милионер ли? ХАХАХАХАХАА

RIOTT
RIOTT

И къде ще избягате от тираничния ЕС? В Русия, където интернет се филтрира от няколко години и даже има специална комисия, която решава кое е достъпно и кое не?
Или в САЩ, откъдето произлизат същите влияния, които ни натрапват тези закони?
Правилният избор е да си отстояваме правата тук и сега, защото няма алтернатива.