fbpx
-7 C
София

ЕС глоби азиатски производители заради картелно споразумение

Най-четени

Европейската комисия е наложил глоба на южнокорейски и тайвански производители на LCD телевизори заради създаването на незаконен картел, който е налагал монополни цени, съобщава Агенция „Франс Прес“. В списъка са попаднали тайванските компании AU Optronics, Chimei InnoLux, Chunghwa Picture Tubes и HannStar Display, както и корейската LG Display.

Общият размер на глобите, наложени на производителите на телевизори, възлиза на около 650 милиона евро.

Друга крупна южнокорейска корпорация – Samsung, е била заподозряна за участие в картела. Въпреки това, тя успя да избегне наказанието поради факта, че е била единствената, предоставила информация за собственото си участие в незаконната схема.

Компаниите, които са участвали в картела, са извършвали дейността си от октомври 2001 до февруари 2006 година. Техни представители са се срещали всеки месец и са се договаряли за минималните цени на продукцията си и други търговски въпроси.

Мениджърите на предприятията са се срещали общо 60 пъти, предимно в хотели в Тайван, като по време на тези срещи са сключили минимален брой писмени договори. По този начин са успявали в продължение на дълго време да скрият съществуването на картела.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Huawei P50 Pro – възродена легенда

От днес актуалният флагман на китайския производител Huawei вече е наличен за предварителна поръчка в България. След забавяне, породено от редица причини, компанията размести...

Подобни новини