ЕС глобява Qualcomm с $272 млн. за продажба на чипове на загуба с цел елиминиране на конкурент

1
433

Европейската комисия е установила, че компанията Qualcomm е извършвала продажби на 3G чипове на занижена цена между 2009 и 2011 година. Прави това с цел да елиминира конкурентната компания Icera от пазара. В резултат на това, ЕК налага глоба от €272 милиона долара.

С това завършва 4-годишно разследване срещу корпорацията

“Стратегическото поведение на Qualcomm пречи на конкуренцията и иновациите на пазара, ограничава наличния за клиентите избор в сектор с голямо търсене и потенциал за иновативни технологии”, обосновават се органите.

Когато Icera започва да навлиза силно на пазара, Qualcomm продава своите 3G чипове на загуба на Huawei и ZTE. Европейската комисия определя този ход като целенасочен. Така Qualcomm максимизира негативния ефект върху бизнеса на конкурента си.

Разбира се, тази глоба няма да има кой знае какъв финансов ефект. Тези $272 милиона представляват 1.27% от приходите на компанията за миналата година. Комисията по-скоро иска да предупреди всички компании, че ще преследва подобно поведение против конкуренцията, дори за практики, които са приключили.

Колкото до пострадалата компания, Icera, глобата идва няколко години по-късно от колкото трябва. През 2011-та година компанията е придобита от Nvidia. Плановете са в чипове на Nvidia да се интегрират модеми на Icera. Това не успява да се случи и през 2015-та година Nvidia се отказва от този пазар.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
1 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
112
112

След дъжд качулка.