Еврокомисията официално поиска отговор от Facebook относно скандала с изтичането на личните данни на потребителите.

Reuters съобщи, че еврокомисарят от Чехия Вера Юрова е изпратила официално писмо до главния операционен директор на Facebook Шерил Сандбърг. В писмото, Юрова се интересува, дали разгорелият се скандал засяга по някакъв начин страните и гражданите на Европейския съюз.

Еврокомисарят пита, може ли социалната мрежа Facebook да бъде сигурна, че тази ситуация няма да се повтори. ЕС иска отговорите на тези въпроси да бъдат представени в рамките на две седмици.

Скандалът с Facebook и Cambridge Analytica възникна няколко месеца преди да влезе в сила новото законодателство на Европейския съюз за защита на личните данни. Според новия закон, компаниите, извършили нарушение от подобен род, могат да бъда глобени с до 4% от техния глобален доход.

Facebook е в немилост от всички, след като се изясни, че британската аналитична компания Cambridge Analytica е злоупотребявала с огромните обеми данни, получени от Facebook, за да помогне на различни политици да постигнат победа в изборите. Към днешен ден се счита, че Cambridge Analytica е повлияла при избора на президента на САЩ Доналд Тръмп и на Brexit кампанията.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари