8.3 C
София

ЕС е на път да промени позицията си по мрежовата неутралност

Най-четени

Иво Цеков
Автор, геймър, почитател на комедиите, Saturday Night Live и всичко друго, което може да извика усмивка на лицето.

По-малко от година, след като Европейският парламент гласува да закрепи принципа на мрежовата неутралност със закон, тази инициатива попадна под ударите на Европейската комисия.

През март 2014 г. Нели Крус, която тогава бе заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за програмата в областта на цифровите технологии, предложи пакет от реформи, които включваха засилени мерки за опазване на мрежовата неутралност и забрана на блокиране или забавяне на интернет достъпа от страна на доставчиците на тази услуга.

Сега обаче ЕК гласува в полза на промяната на правилата, забраняващи дискриминацията при интернет достъпа. Вместо пълния принцип на мрежовата неутралност, сега ще бъде позволена приоритизацията на някои „специализирани“ услуги, които изискват бърз и качествен интернет достъп. Точният вид на тези услуги не е определен.

Решението не мина съвсем без опозиция и повече от 100 членове на Европейския парламент излязоха с общо писмо до Съвета по телекомуникации, в което го обвиняват в бездействие.

„Предложения, целящи да намалят правилата за мрежовата неутралност противоречат на неколкократните и ясни призиви на Парламента в това отношение. Призоваваме ви ясно да дефинирате правилата за мрежова неутралност в Европа“, се казва в писмото.

Противоречивото предложение, което включва още отлагане на решението за премахване на роуминга в държавите-членки на ЕС, е изпратено от ЕК на Европейския парламент за дискусии.

Преди седмица, Федералната комисия по комуникации на Съединените щати излезе с ключово решение в полза на мрежовата неутралност.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини