fbpx
16.8 C
София

ЕС забранява прехвърлянето на технологии на Ericsson и Nokia към руските държавни телекомуникационни оператори

Най-четени

Новите санкции на ЕС, наложени на Русия, забраняват трансфера на технологии към контролирани от държавата телекомуникационни оператори. По-специално въпросът се отнася до Ростелеком, оператора Tele2, който му принадлежи, и Транстелеком, който участва в изграждането на магистрални мрежи върху инфраструктурата на ОАО „Руски железници“, както и до Воентелеком, контролиран от руското министерство на отбраната.

Новата, пета вълна от санкции, приета на 8 април, включва възможността за доставка на технологии за Русия – включително за граждански комуникационни мрежи – ако мрежите са собственост на оператори с държавно участие от над 50 %. Според експерти, докато предишните забрани за санкции предвиждаха изключения за продажбата на технологии за телекомуникационни мрежи, новата версия на пакета от санкции включва специално уточнение относно контролираните от държавата компании.

Според експертите ограниченията ще засегнат, наред с другото, всички видове мрежи със специално предназначение, предназначени главно за държавни нужди. Според „Комерсант“ Ростелеком вече е обект на секторни санкции от страна на САЩ, но европейската версия е „много по-широка и по-строга“.

Докато Ericsson и Nokia бяха най-големите доставчици на мобилни мрежи (съответно 20 % и 30-40 %), през последните години те бяха изтласкани от алтернативни компании, включително китайската Huawei. По данни на Асоциацията на разработчиците и производителите на електроника всяка година на руския пазар се продава телекомуникационно оборудване на стойност над 4 млрд. долара, като стойността на местното оборудване е не повече от 780 млн. долара. най-големият клиент на руски продукти е Ростелеком. Трябва да се отбележи, че повече от 100 компании произвеждат така нареченото „руско“ оборудване в страната, но сега се съобщава, че те страдат от недостиг на компоненти, доставяни от чужбина.

Според Денис Кусков, ръководител на Telecom Daily, „Докато в някои сегменти, като например оборудването за опорните мрежи, разполагаме с ноу-хау, нашите базови станции и системи за таксуване са изцяло чуждестранно производство.“

Експертите посочват, че макар Tele2 (чиято марка ще бъде забранена в Русия от притежателя на правата) да е подложена на най-строгите санкции, в момента тя е в най-изгодна позиция в сравнение с другите руски оператори, тъй като последните са модернизирали мрежовото оборудване в регионите. Експертите не изключват, че компании като Rostelecom и Tele2 ще започнат да работят по-интензивно с китайски доставчици като Huawei и ZTE.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини