ЕС започва антимонополно разследване срещу Amazon

0
194

Комисията по конкуренцията на ЕС започна официално антимонополно разследване срещу Amazon. В рамките на това разследване Комисията ще изяснява, дали компанията използва данните от продажбите, за да получи несправедливо преимущество пред по-малките ритейлъри на платформата Marketplace.

Комисията заяви, че ще разгледа споразуменията и договорите на Amazon с търговците от търговската площадка. Ще се обърне особено голямо внимание по какъв начин Amazon използва наличните данни от Buy Box в своя сайт, за да започне търговски отношения с различните компании и търговци. Интересно е, че Комисията публикува тази информация в съшия ден, когато Amazon обяви за промени в договорите за предоставяне на услуги на външни продавачи, което става в отговор на отделно антимонополно разследване от страна на германските регулаторни органи.

Amazon отбеляза, че компанията изцяло ще съдейства на Комисията и ще продължи най-усърдно да работи, за да поддържа всички предприятия с всякаква големина и да им помага да растат.

Още през месец септември миналата година европейските регулаторни органи заявиха, че започват предварителното разглеждане и изучаване на практиката на събиране на данни от страна на Amazon. И ето, след почти една година официално бе обявено началото на антимонополното разследване.

Това разследване може да е последното за ЕС комисара Маргрет Вестагер. Нейните пълномощия изтичат през месец октомври тази година след 5 години работа на тази длъжност.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за