ЕС започва мащабно разследване за монополизъм срещу Google

0
321

Европейската комисия обяви, че дава началото на официално антитръстово разследване срещу Google за това дали технологичният гигант несправедливо облагодетелства собствената си платформа за онлайн дисплейна реклама пред тази на конкурентите, съобщиха официално от ЕС днес. Разследването ще проучи също така дали Google несправедливо ограничава достъпа до потребителски данни за таргетиране на реклама на своите конкуренти.

Това е важно разследване, тъй като обхваща основния бизнес с онлайн реклама на компанията, който според Ройтерс е генерирал 147 млрд. приходи за дружеството през изминалата година. Bloomberg съобщава, че за първи път ЕС разследва бизнеса с онлайн дисплейна реклама на Google, която служи като посредник между рекламодатели и уеб сайтове за запълване на рекламно пространство, в уеб страници и приложения.

„Google събира данни, които се използват за таргетиране на реклама, компанията продава рекламно пространство, а също така действа и като онлайн рекламен посредник. Така че Google присъства на почти всички нива на доставка на онлайн дисплейна реклама“, заяви в изявление шефът на Европейската комисия по конкуренцията Маргрете Вестагер.

 

„Притесняваме се, че Google затруднява конкурентните онлайн рекламни услуги да се конкурират в сферата на рекламните технологии. Ще разгледаме и политиките на Google за проследяване на потребителите, за да сме сигурни, че те са в съответствие с лоялната конкуренция“, каза Вестагер.

Европейската комисия казва, че проучва няколко от рекламните практики на компанията, като например изискване от рекламодателите да използват собствения Ad Manager на Google за показване на реклами в YouTube, и се твърди, че благоприятства собствения си рекламен обмен. Разследването ще засегне и плановете на Google за поетапно премахване на бисквитките на трети страни в Chrome като част от плановете на компанията за изграждане на „Пясъчник за поверителност“, както и предстоящите промени в рекламните идентификатори на Android.

Официалното разследване идва, тъй като Google е изправен пред подобен антитръстов контрол в САЩ. Миналия октомври Министерството на правосъдието на САЩ заведе антитръстови разследвания срещу компанията, твърдейки, че тя незаконно монополизира пазарите за търсене и реклама.

Разследването е последното антитръстово действие, което ЕС предприе срещу Google. Предишни разследвания обхващаха услугите за онлайн пазаруване на Google, правилата за Android и договорите за AdSense. През последното десетилетие ЕС глоби Google с над 8 милиарда евро (около 9,5 милиарда долара) заради различни нарушения на антитръстовото законодателство, отбеляза по-рано Ройтерс.

Google заяви, че ще „се ангажира конструктивно“ с Европейската комисия. „Хиляди европейски фирми използват нашите рекламни продукти, за да достигнат до нови клиенти и да финансират своите уебсайтове всеки ден“, се казва в изявление на компанията. „Избират ги, защото са конкурентни и ефективни.“ Google казва, че много от най-добрите рекламодатели използват над четири платформи за закупуване на реклами и че нейните технологии са оперативно съвместими със 700 конкурентни рекламни платформи и 80 конкурентни платформи за публикуване.

3 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари