fbpx
1.1 C
София

ЕС иска собствена оценка на ремонта на Boeing 737 Max

Най-четени

Все още няма информация кога проблемният Boeing 737 Max Boeing 737 Max ще превозва отново пътници, а сега Европейският съюз е решен да извърши свой преглед върху процеса на пресертификация на самолета, отделно от прегледи на FAA. В изказване пред комисията на Европейския парламент тази седмица, Патрик Ки, изпълнителен директор на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз, заяви, че ЕС ще проведе независими тестове на самолети, преди да възобнови търговските полети до и в рамките на Европа.

Патрик Ки постави четири условия, които EASA представи на Федералната администрация за авиацията по-рано тази година, тъй като американската агенция започва собствен преглед на ремонтите на системата за контрол на полетите MCAS, която по-рано тази година беше обвинена в две катастрофи, при които загинаха 346 души. По-специално, EASA настояваше да бъдат одобрени всички промени на 737 Max, предложени от Boeing, без да бъдат осъществявани никакви тестове пред FAA. Той също поиска разширен преглед на дизайна и конструкцията на самолета, както и пълно изясняване на причината за катастрофите, за които все още не са публикувани официалните доклади, и адекватен процес на обучение на летателния екипаж.

„Решихме да ресертифицираме критични елементи от Boeing 737 Max, които не са разглеждани преди това. Те представляват части от летателния апарат, които не сме сертифицирали сами, защото сме делегирали тези задачи на FAA „, заяви Патрик Ки.

Какво се случи?

Cлeд пaдaнeтo нa caмoлeтитe oт тoзи мoдeл в Индoнeзия и Eтиoпия, пoлeтитe c Воеіng 737 Мах бяxa вpeмeннo зaбpaнeни oт peгyлaтopнитe opгaни в цeлия cвят.

Условията на EASA бележат рязка промяна от това как ЕС и САЩ са договаряли процеса на сертифициране на търговските самолети в миналото. Като част от двустранното споразумение за авиационна безопасност, Европейската агенция обикновено приема решенията на FAA, без да провежда собствени прегледи. Споразумението позволява на новите самолети, независимо дали са произведени от Boing, Airbus или друга компания, да летят и в двата региона едновременно.

FAA е под строг надзор след катастрофите на 737 Max – първата през октомври 2018 г и втората през март тази година. Изяснява се въпросът дали служители на Boeing са действали от името на агенцията по време на процеса на сертифициране и дали стандартът за обучение на летателния екипаж и пилотите е достатъчно надежден и стриктен. В имейл изявление говорител на FAA заяви, че агенцията има прозрачни и съвместни отношения с други органи на гражданската авиация, докато продължава прегледа на промените в самолета.

„Първият ни приоритет е безопасността и не сме определили времева рамка кога работата ще бъде завършена. Всяко правителство ще вземе свое собствено решение дали да върне самолета в експлоатация въз основа на задълбочена оценка на безопасността“, се казва в изявлението.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини