ЕС обвинява Apple в нарушаване на законодателството в областта на конкуренцията, след жалбата на Spotify

1
272

Предварителните констатации от разследване срещу Apple от Европейската комисия, задействано от Spotify, показват, че политиките на производителя на iPhone за плащане в приложенията вредят на потребителите и поставят в неравностойно положение конкурентните услуги за стрийминг на музика.

Европейската комисия заяви в петък, че Apple нарушава законодателството на ЕС в областта на конкуренцията, съобщавайки предварителни констатации от разследване на App Store на компанията. Комисията очерта опасенията, изразени в антитръстовата жалба, отправена от Spotify през 2019 г. относно политиките на Apple за обработка на плащания в приложенията.

През изминалата година Европейският съюз разследва дали Apple злоупотребява с властта си, като начислява на Spotify и други базирани на абонамент компании 30% комисионна върху всички плащания, които приемат през собствените си системи, които често нарича „данък на Apple“ за покупки в приложението. Spotify твърди в жалбата си, че Apple задушава конкуренцията, като се възползва от позицията си на собственик на App Store и принуждава външните компании, които предлагат сходни на нейните услуги (Spotify е пряк конкурент на собствените стрийминг услуги за музика на Apple) да се съгласяват на високите ѝ комисионни за разплащанията.

ЕС се опитва да установи дали таксите на Apple пречат на това други услуги за стрийминг на музика да пробият на пазара и да предложат конкурентно ценообразуване с удовлетворителни за тях приходи. Комисионните в размер на 30% могат да бъдат много сериозен фактор, когато става за абонаментни услуги – когато компаниите предлагат разплащания в приложението си, те имат две опции, в случай, че искат да запазят конкретна стойност на приходите – или да повишат цените за крайните потребители, включвайки в тях комисионните, които Apple изисква, или да заобиколят системата за плащане на Apple като преминат към собствена система за разплащания – такъв е случаят на Spotify в Android. Проблемът понякога обаче стига дотам, че Apple започва да прилага рестрикции на приложения и компании, които приемат разплащания извън нейния магазин – такъв беше случаят на казуса между Apple и Epic Games. Въпреки че жалбата  в настоящия случай е подадена от Spotify, решението по казуса ще зависи и от проучването на въздействието на тези условия и върху по-малки стрийминг услуги, включително Deezer и Sound Cloud.

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер заяви в публикация в Twitter в петък сутринта, че разследването е установило, че потребителите губят в резултат на политиките на Apple. Предварителните констатации представляват Изложение на възраженията срещу поведението на Apple и не се равняват на окончателно решение.

В изявлението си Вестагер описва Apple в позицията на „вратар“, тъй като потребителите на iPhone и iPad нямат друг избор, освен да изтеглят приложението през собствения магазин App Store на компанията. „Чрез определяне на строги правила в магазина за приложения, които поставят в неравностойно положение конкурентните услуги за стрийминг на музика, Apple лишава потребителите от по-достъпни възможности за ползване на определени услуги и нарушава конкуренцията“, смята тя. „Това се прави, като се начисляват високи комисионни за всяка трансакция в App Store за конкурентите и като им се забранява да информират клиентите си за алтернативни опции за заплащане на абонамента.“

Ситуацията е доста сходна и в магазина Google Play на Android, но с разликата, че платформата не принуждава по-голямата част от разработчиците на приложения да приемат разплащания от потребители единствено чрез нея, макар и да подходи именно по този начин в случая на Epic Games. Така например потребителите на Spotify за Android имат възможност да заплащат услугите си чрез дебитна карта или PayPal директно през собствената платформа на компанията, като няма опция за заплащане на абонамент през Google Play, тъй като комисионната отново би се равнявала на 30%. Разбира се, потребителите на Apple също могат да използват акаунти в Spotify за iOS, чийто абонамент е платен директно чрез сайта на услугата, но не получават информация и не могат да бъдат пренасочени за този вид разплащания директно от приложението, а биват задължени да плащат директно през Apple Pay.

Apple вече ще има възможност да отговори на възраженията на комисията преди окончателното решение по въпроса. Ако не успее да успокои притесненията на комисията, тя може да бъде ударена с глоба от 10% от годишните си приходи и да бъде задължена да промени начина, по който прилага таксите си за стрийминг услуги, поне в рамките на ЕС.

Apple протестира срещу съобщението в петък, заявявайки, че аргументът на комисията от името на Spotify е „противоположен на лоялната конкуренция“. В изявление представител на Apple заяви, че компанията се гордее с ролята, която е изиграла, за да помогне на Spotify да се превърне в най-голямата глобална услуга за стрийминг на музика и казва, че Spotify не плаща комисионна за повече от 99% от своите абонати и плаща само 15% комисионна за останалите абонати, придобити чрез App Store.

„В основата на този случай е искането на Spotify да имат възможност да рекламират алтернативни методи за плащане в своето приложение за iOS, което на практика не е позволено от нито един магазин за приложения“, отговориха от Apple. „Още веднъж те искат всички предимства на App Store, но не мислят, че трябва да плащат за това.“

За Apple това не е първият случай, когато Вестагер от Европейската комисия, излиза със становище, в което признава монополната позиция на компанията. През 2016 г. изпълнителният директор на Apple Тим Кук коментира санкция в размер на 14,5 милиарда щатски долара, която беше издадена от Вестагер, като я нарече „политическа глупост“.

След съобщението главният изпълнителен директор на Spotify Даниел Ек написа в Twitter: „Ние сме една стъпка по-близо до създаването на равни условия“.

В по-нататъшното изявление ръководителят на глобалните въпроси и главен юридически директор на Spotify, Хорасио Гутиерес, заяви, че осигуряването на справедлива работа на платформата на iOS е „неотложна задача с дългосрочни последици“.

„Изложението на възраженията на Европейската комисия и критична стъпка към принуждаването на Apple да отговаря за антиконкурентното си поведение, като осигурява смислен избор за всички потребители и равни условия за разработчиците на приложения“, казва Гутиерес.

Вероятно ще мине поне още една година, преди комисията да обяви дали ще бъдат издадени официални финансови санкции. Когато богатите технологични компании нарушават законодателството на ЕС в областта на конкуренцията и антимонополните политики, глобите срещу тях могат да достигнат до няколко милиарда долара, като обикновено представляват пропорционален процент от годишните им приходи – в някои случаи от приходите в рамките на ЕС, а в други от приходите в глобален мащаб, което често е доста спорно решение от страна на Европейската комисия и също търпи критики от своя страна. Суми от порядъка на милиарди долари вече многократно е заплащала Google през последните години в редица на брой дела за злоупотреба с пазарно положение и монополизъм. Ако комисията реши, че Apple е нарушила закона за конкуренцията и бъде издадена глоба, компанията може да обжалва решението на следваща инстанция, която според регламентите ще трябва да направи самостоятелно проучване и да използва новосъбрани данни.

1 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари