Европейският съюз планира изграждането на своя собствена рекурсивна DNS услуга, която да се използва, както от европейските институции, така и от всички граждани на съюза безплатно, предава The Conversation. Проектът, който носи името DNS4EU в момента е в ранен етап на планиране и ЕС вече търси партньори, които да помогнат за изграждането на мащабната инфраструктура, която да обхваща територията на всичките 27 страни-членки. Брюксел вече се е заел да търси и централно управляван DNS доставчик от Европа, след като е забелязал започналата консолидация на DNS пазара около няколко не-европейски оператора. А освен това нежелано консолидиране, решението на ЕС е провокирано от засилващата се несигурност в Интернет.

DNS4EU ще идва с вградени филтриращи механизми, които блокират DNS резолвирането на имената за известни зловредни сайтове, като такива, на които се помещава зловреден код, фишинг страници и други киберзаплахи. Филтърът ще се подпомага от доверени партньори на европейската институция, като например CERT екипите на отделните държави-членки и ще цели предпазването на организациите в съюза от атаки. И разбира се, освен зловреден код, въпросния филтриращ механизъм ще блокира и други типове забранено съдържание след изискване за блокирането му от съдебни институции.

DNS4EU ще е изградена съобразно всички настоящи закони за обработка на данните, като например GDPR, самия процес по обработка на заявките ще се извършва в Европа и ще е забранено продажбата на лични данни. В техническо отношение, DNS4EU ще е напълно съвместима с всички модерни стандарти и технологии, като DNSSEC, DoT, DoH и IPv6.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари