ЕС ограничава терористичната пропаганда в Мрежата

1
44

Европейският съюз подкрепи проект на име CleanIT, чиято цел е предотвратяването на терористката пропаганда в интернет. Създателите на проекта току що публикуваха последния си доклад от 30 страници, в които са поместени финалните им изисквания. Последната крачка преди стартирането на проекта ще бъде направена утре, по време на конференцията CleanIT в Брюксел.

ЕС финансират този проект от две години и вече са инвестирали в него около 400 хиляди евро. В рамките на тези две години някои от изискванията на създателите на проекта се промениха. Например, в последния доклад не се споменава нищо за задължителен мониторинг на браузърите и операционните системи на потребителите, закупили си софтуерен продукт в Европейския съюз.

В последния доклад обаче отново се набляга върху нуждата от правителствен контрол върху разпространяването на про-терористско съдържание в интернет. Защитниците на проекта освен това апелират интернет компаниите да упоменат точно и ясно в условията за ползване на услугите си, че не толерират терористска пропаганда. Ние, крайните потребители, също трябва да се включим в усилията за намаляване на тероризма като докладваме всеки път щом попаднем на такова съдържание. Това може да стане с помощта на нов бутон в браузъра ни, с който да сигнализираме за терористично съдържание поместено в сайтовете, които посещаваме.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари