fbpx
5.8 C
София

ЕС предупреждава TikTok за потенциална забрана във всички 27 държави членки

Най-четени

Еврокомисарят Тиери Бретон предупреди изпълнителния директор на TikTok, Show Zi Chew, по време на видео разговор, че социалната платформа може да бъде забранена в държавите членки на Европейския съюз. Бретон ясно заяви, че ЕС ще използва всички възможни средства, за да защити поверителността на гражданите и ако е необходимо, ще забрани приложението. ЕС иска TikTok да подсили поверителността и да спазва всички правила и разпоредби, посочени в Закона за цифрови услуги.

Опасенията на ЕС

Законът за цифрови услуги влезе в сила през ноември 2022 г. и се счита за стандарт относно съдържанието и управлението на интернет платформи. Той предвижда множество санкции за нарушения на закона, които биха могли да застрашат живота и безопасността на гражданите в ЕС. Неспазването на новия закон може да доведе до солидни глоби до 6% от годишния оборот от компаниите.

Много разпоредби на закона се прилагат само за платформи, които имат повече от 45 милиона потребители в ЕС. Това означава, че известни приложения като YouTube, Twitter, Facebook и TikTok влизат в този обхват.

TikTok вече обсъжда политиките за безопасност на данните, дезинформация и съответствие със закона. Множество срещи от ръководството на компанията включват теми като безопасност на децата, руската дезинформация, прозрачност за политическо съдържание и GDPR (общ регламент относно защитата на данните).

По време на разговора между еврокомисаря Бретон и главния изпълнителен директор Chew, Бретон заявява:

„Няма да се поколебаем да приемем пълния обхват от санкции, за да защитим нашите граждани, ако годишните доклади не покажат пълно съответствие [със закона]“.

Освен това, той засегна младата аудитория, към която всички трябва да бъдат по-отговорни.

„Не е приемливо зад привидно забавни и безобидни функции да се крие вредно и дори понякога животозастрашаващо съдържание“, допълни той.

Предизвикателствата пред TikTok

С повече от 3 милиарда тегления, TikTok е приложение номер едно в света и е най-известно сред младите. Но много регулаторни органи са притеснени относно поверителността и безопасността на данните на потребителите. TikTok, собственост на китайската компания ByteDance, е обвинен в събиране на данни и разпространяване на китайските власти чрез своята компания майка. Други опасения включват дезинформация, цензура на съдържанието и кибертормоз.

Приложението вече е забранено в азиатски страни като Индия, Пакистан, Бангладеш и Азербайджан. В САЩ повече от 20 щата, военните и Конгресът са забранили TikTok за устройства, свързани с правителството. Потенциалната забрана за ЕС може да бъде катастрофална за приложението.

Директорът по публична политика и връзки с правителството на TikTok в Брюксел, Каролин Гриър, наскоро публикува туит, в който пише, че това е добър обмен (на диалог) между главния изпълнителен директор на приложението и еврокомисаря. Тя допълни, че безопасността на потребителите е от най-голямо значение за TikTok.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

12 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини