ЕС прие директива за авторското право в интернет

0
4

След повече от три години на спорове Съветът на министрите на ЕС прие единодушно директива за авторското право в информационните технологии и продукти, съобщи EurActiv. Документът се смяташе за един от крайъгълните камъни в борбата срещу пиратството в интернет и произтича от две международни спогодби, подписани от държавите членки в рамките на Световната организация за нтелектуална собственост още през декември 1996 г. Новата директива засилва юридическата защита на създателите, производителите и инвеститорите на дигитални продукти и създава механизми за технологичната защита на тези изобретения. Притежателите на авторско право занапред ще решават как да се разпространява продуктът им.

Според последни правителствени оценки авторските продукти в интернет възлизат на около 360 млрд. евро в Европа и на около 430 млрд. долара в САЩ, което е повече от 5% от брутния им вътрешен продукт, отбелязва EurActiv.

Въпреки че цели да създаде единен стандарт за разпространението на продуктите с авторски права в глобалната мрежа, директивата оставя относително широка възможност за гъвкавост на държавите членки. Тя предвижда всяка от тях да определи кръг от продукти, които ще бъдат изключение и ще се предлагат свободно, както и група, където могат да се налагат правителствени ограничения при упражняването на авторското право. Във втората група са например продуктите за образование и научни цели, тези, които се отнасят до обществената безопасност и административните или съдебни процедури. В случаите на ограничение държавите членки ще са длъжни да обезщетяват притежателя на авторското право. Директивата трябва да влезе в сила до 22 декември 2004 г. Всяка година Еврокомисията ще изготвя доклад пред Съвета на министрите за прилагането й.

Източник: Dnevnik.bg

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за