fbpx
23.5 C
София

ЕС прие директива за авторското право в интернет

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

След повече от три години на спорове Съветът на министрите на ЕС прие единодушно директива за авторското право в информационните технологии и продукти, съобщи EurActiv. Документът се смяташе за един от крайъгълните камъни в борбата срещу пиратството в интернет и произтича от две международни спогодби, подписани от държавите членки в рамките на Световната организация за нтелектуална собственост още през декември 1996 г. Новата директива засилва юридическата защита на създателите, производителите и инвеститорите на дигитални продукти и създава механизми за технологичната защита на тези изобретения. Притежателите на авторско право занапред ще решават как да се разпространява продуктът им.

Според последни правителствени оценки авторските продукти в интернет възлизат на около 360 млрд. евро в Европа и на около 430 млрд. долара в САЩ, което е повече от 5% от брутния им вътрешен продукт, отбелязва EurActiv.

Въпреки че цели да създаде единен стандарт за разпространението на продуктите с авторски права в глобалната мрежа, директивата оставя относително широка възможност за гъвкавост на държавите членки. Тя предвижда всяка от тях да определи кръг от продукти, които ще бъдат изключение и ще се предлагат свободно, както и група, където могат да се налагат правителствени ограничения при упражняването на авторското право. Във втората група са например продуктите за образование и научни цели, тези, които се отнасят до обществената безопасност и административните или съдебни процедури. В случаите на ограничение държавите членки ще са длъжни да обезщетяват притежателя на авторското право. Директивата трябва да влезе в сила до 22 декември 2004 г. Всяка година Еврокомисията ще изготвя доклад пред Съвета на министрите за прилагането й.

Източник: Dnevnik.bg


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Moto Razr 40 Ultra – впечатлява от пръв поглед, печели ни с практични решения

В месеците след пандемията, най-накрая пазарът на сгъваеми смартфони, както глобално, така и в България започна да набира скорост, а тази година виждаме все...

Подобни новини