ЕС разреши продажбата на използван софтуер

1
217

Европейският съд сломи надеждите на Oracle да осъдят компания, която препродавала техен използван софтуер. Съдът в Люксембург се произнесе в полза на въпросната компания UsedSoft, която е базирана в Германия и се занимава с продажбата на лицензи за използван софтуер.

Съдът повели, че веднъж щом една компания продаде „копие на една компютърна програма“, тя губи правото си на дистрибуция, така че всяка фирма, която би искала да продава същия софтуер „на старо“ е свободна да го направи. Този закон касае както софтуер записан върху физически носител, така и програми изтеглени от интернет.

Решението със сигурност няма да бъде посрещнато с радост от страна на производителите на софтуер. Продажбата на употребявани програми не само облагодетелства чужди компании, но и не им носи нито цент печалба. От това губят и производителите на игри, макар че досега не са били толкова драстични в изискванията си.

Е, все пак Oracle имат една малка победа – съдът в Люксембург се съгласи с една точка от закона, а именно, че преди дадена употребявана програма да може да бъде препродавана, собствениците й са длъжни за изтрият всички нейни копия от компютрите си.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари