ЕС разреши продажбата на използван софтуер

1
131

Европейският съд сломи надеждите на Oracle да осъдят компания, която препродавала техен използван софтуер. Съдът в Люксембург се произнесе в полза на въпросната компания UsedSoft, която е базирана в Германия и се занимава с продажбата на лицензи за използван софтуер.

Съдът повели, че веднъж щом една компания продаде „копие на една компютърна програма“, тя губи правото си на дистрибуция, така че всяка фирма, която би искала да продава същия софтуер „на старо“ е свободна да го направи. Този закон касае както софтуер записан върху физически носител, така и програми изтеглени от интернет.

Решението със сигурност няма да бъде посрещнато с радост от страна на производителите на софтуер. Продажбата на употребявани програми не само облагодетелства чужди компании, но и не им носи нито цент печалба. От това губят и производителите на игри, макар че досега не са били толкова драстични в изискванията си.

Е, все пак Oracle имат една малка победа – съдът в Люксембург се съгласи с една точка от закона, а именно, че преди дадена употребявана програма да може да бъде препродавана, собствениците й са длъжни за изтрият всички нейни копия от компютрите си.

1
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
0 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
klass
klass

Най-после един читав съд, да озапти малко тези лакоми собственици на авторски права. Браво. :clap: