Гигантът в електронната търговия Amazon вече е изправен пред натиска на регулаторните органи и в Европа. Във вторник европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер официално повдигна обвинения в монополно поведение срещу Amazon за това как технологичния гигант използва данните на своите търговци в платформата, както и в поведението му по отношение на конкуренцията.

Amazon се сблъсква с все по-голям контрол от страна на регулаторите, както в ЕС, така и в САЩ, част от по-широката световна реакция срещу големите технологични компании на Силициевата долина и властта и силата, които те притежават. Именно поради същите причини, Amazon е под наблюдение в Ню Йорк и Конгреса на САЩ, а изпълнителният директор Джеф Безос често е привикван на изслушвания.

В Европа Комисията разследва двойната роля на Amazon като платформа за свързване на производители и търговци с техните клиенти, както и като съперник на същите тези търговци през последните две години. Вестагер обяви, че след разследването Комисията е признала Amazon за виновна за злоупотреба с господстващото си положение като най-големия онлайн магазин във Франция и Германия – двете страни с най-голям пазар в Европа.

Разследването на Комисията установява, че големи количества данни на търговци от трети страни са на разположение за служителите на Amazon и се обработват от автоматизираните системи на компанията. Достъпът до тези данни дава несправедливо предимство на Amazon, заявяват от Комисията, тъй като позволява на компанията да разработва собствени продукти, аналогични на тези, предлагани от нейните партньори, без да поема обичайните рискове свързани с конкуренцията на дребно.

„Трябва да гарантираме, че платформите с двойна роля на пазара, като Amazon, не подриват конкуренцията. Данните за дейността на трети страни продавачи не трябва да се използва в полза на Amazon, когато тя се явява конкурент на тези търговци“, каза Вестагер в своето изявление.

Тъй като това е предварително решение на Комисията, Amazon ще има шанс да отговори, преди да ѝ бъдат наложени глоби. От компанията на този етап не са отговорили на запитването за допълнителен коментар, отправено от популярния технологичен портал CNET.

Второто разследване, задействано от Вестагер, ще разгледа възможното преференциално третиране на собствените оферти на Amazon в онлайн магазина им и тези на продавачите на пазара, които използват логистика и доставка от рителъра. По-специално, Комисията ще проучи как са избрани продавачите, които да се появяват в дясната секция на страницата, когато разглеждате уебсайта на онлайн магазина. Появяването на секцията с препоръчани продукти дава значително предимство на определени продавачи, тъй като техните продукти са силно рекламирани към потребителите на Amazon Prime.

Антимонополните битки по целия свят

Това далеч не е първият случай, в който Amazon е подложена на разследване от Комисията по конкуренцията на ЕС. Още през 2017 г. Amazon се съгласи да промени договорите си за електронни книги с издателите след поредното продължително разследване. Вестагер също ръководи и това разследване, както и редица други успешни разследвания на американски технологични гиганти, в това число и Apple и Google.

Вестагер има репутацията на лидер, който всява страх и има непоклатим характер, когато се изправя срещу най-богатите и най-мощните компании в света и отдавна твърди, че е твърдо решена да гарантира, че компаниите се придържат към закона и че европейските потребители получават най-добрата оферта.

Европа има дълга история с провеждането на антимонополни разследвания срещу технологични гиганти, но САЩ напоследък все повече следва примера на Стария континент. Антимонополният подкомитет на Камарата на представителите на САЩ също обвинява Amazon, заедно с компаниите Facebook, Apple и Google, че задушават конкуренцията, правят неблагоприятна средата за появяване на нови играчи на пазара и вреди на американските потребители в октомврийски доклад.

По-рано тази година главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос даде показания пред подкомитета на Камарата на представителите на САЩ, като каза следното:

„Вярвам, че Amazon трябва да бъде наблюдавана. Трябва да бъдат наблюдавани всички големи организации, независимо дали са частни компании, правителствени агенции, институции или организации с нестопанска цел. Нашата отговорност е да се уверим, че контролът е напълно спазван.“

Антимонополните дела срещу големите технологични компании от Силициевата долина изглежда няма да приключат скоро. Но тяхната господска позиция е забележима и се наблюдава от почти всеки предприемач в сектора на технологичната индустрия, който влезе в партньорство или други отношения с големите компании. До голяма степен, господстваща им позиция е постигната благодарение на поглъщането на конкурентни компании, които са се развили до степен, в която са били реален конкурент, или чрез задушаване на стартиращи конкуренти, чрез съдебни дела и искове.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!