ЕС учени съобщиха, че руският завод Маяк е виновен за радиоактивното заразяване на Европа през 2017 година

26
2302

Преди година и половина над Европа бе регистриран облак от радиоактивен материал, предизвикал 1000-кратно повишаване на радиоактивния фон. Нова статия в списание PNAS показва, че източник на радиоактивното заразяване е бил руският завод Маяк в Южен Урал.

Високата концентрация на радиоактивния изотоп рутений-106 е била регистрирана от европейските физици през месец октомври 2017 година. Тогава не бе открит източника на радиоактивния облак, покрил редица европейски страни. Статията, излязла на 26 юли тази година в списание Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS USA), съдържа нови данни, показващи, че източникът на радиоактивното заразяване е било производството на радиоактивни изотопи в Челябинска област и по-точно, дружеството Маяк, което е част от корпорацията Росатом.

Още през 2017 година имаше предположения, че радиоактивното изхвърляне, съдържащо твърде редкия изотоп рутений-106, е станало при производството на ядрени продукти някъде в Южен Урал. Руските власти и Росатом не потвърдиха тези предположения. Според техните версии, причината за радиоактивния облак е изгорелият в атмосферата сателит, енергийната система на който съдържа рутений-106.

Под научната статия в PNAS стоят подписите на 60 автора, които представят подробен модел на движението на въздушните маси в деня на произшествието. Компютърният модел показа, че източникът на радиоактивният облак се е намирал в Челябинска област, където е разположен заводът Маяк. Разпределението на изотопа в пространството не съответства на хипотезата за взрив на сателит във високите слоеве на атмосферата.

Предполага се, че в този ден заводът е изпълнявал поръчка за изготвянето на партида церий-144, предназначена за експерименти с неутрино с помощта на детектора Гран Сасо в Италия. Но по неизвестни причини технологичният процес не приключва и в атмосферата се изхвърля рутений-106.

Неутринният експеримент в Гран Сасо, за който е бил предназначен изотопа на церия, известен и под името SOX, е отменен няколко месеца след засичането на радиоактивния облак. В сайта на проекта се казва, че причината за отлагането на научния експеримент е невъзможността да бъде получено необходимото количество радиоактивен церий-144. Специалистите от проекта SOX посочват непредвидени проблеми при изчистването на материала, което е довело до загуба на необходимата активност и повишено ниво на замърсяване. Няма коментари от страна на представителите на руския завод Маяк.

Фиксираната през месец декември 2017 година концентрация на рутений-106 е предизвикала повишение на радиоактивния фон 1000 пъти над нормата. Според редица експерти, това не е съществена заплаха за здравето на хората. Но е най-голямото изхвърляне на радиоактивен материал в атмосферата от аварията в атомната електрическа централа във Фукушима, Япония през 2011 година (176 милибекерела радиоактивно вещество на един кубически метър въздух).

26
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
8 Коментари
18 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Technical
Technical

Кремълските подчовеци пак станаха за смях, защото излъгаха, че е паднал сателит в Русия. Вече едва ли някой им вярва. Русия се разпада добре, но трябва още по-бързо.

На майка ви у пуДката!
На майка ви у пуДката!

От 4 години имам собствен дозиметър. При това не китайска играчка за $50, а сериозен уред, фабрично калибриран и сертифициран за употреба от граждаснка защита и военните. През няколко дни профилактично меря радиоактивния фон. Движи се между 0.07 и 0.12 микросиверта/час. По време на инцидента с рутения, когато медиите ореваха орталъка, всеки ден правех по 2-3 измервания. Максималната отчетена стойност беше 0.16 микросиверта/час. За информация – до 30 микросиверта/час се приема за естествен радиоактивен фон. Часовник със светещи стрелки от 50-те като този, останал от баба ми, дава 0.2-0.22 микросиверта/час, защото боята на стрелките му съдържа радий и луминофор. Баба… Виж още »

На майка ви у пуДката!
На майка ви у пуДката!

* За информация – до 0.3 микросиверта/час се приема за естествен радиоактивен фон.

Ебачев
Ебачев

Какво повече очакваш от дебилизираният масов слой на обществото, без елементарна обща култура, който не знае какво точно е „Радиация“ и период на полуразпад?????

Той НЕ МИСЛИ. Той приема това което чуе по радиото/телевизията/интернет/вестника за ИСТИНА, и го ПАПАГАЛУВА (повтаря).
Той не задава ВЪПРОСИ, той не знае какво е КРИТИЧНО МИСЛЕНЕ, той не се самообразова, и не прави собствено проучване от независими и/или не-масови източници…

Това е просто ДЕБИЛ.

Ебачев
Ебачев

Относно дозиметрите, намерих много читави съветски ДП5-А и ДП5-Б, на добра цена, би ли ги препоръчал?

Какво ти е мнението за тях? Хората се оплакват че пробният материал за настройка и проверка на уреда лъчи много, и че самият уред има малка чувствителност при определени условия. На мен сондата ми се струва доста голяма, кабелът къс, но пък уредът е водоустойчив и здрав.

Намерих и други, включително и цифрови но струват майка си и баща си…

snipi
snipi

може ли да дадеш малко повече информация ,къде ги намери ?

Ебачев
Ебачев

Гугъл, онлайн обява, продавача е от Украйна
😀 😀 😀

Но сякаш ще дам 1.5-2 пъти повече пари за да взема компактен, модерен и дигитален уред. Ще меря фонова радиация, като колегата по горе…

На майка ви у пуДката!
На майка ви у пуДката!
Кольо
Кольо

А честито стига с тая пропаганда сътворявана от платени пуряци, странно защо назовавани учени. Ако ще пускате приличащи на IT новини статии, нека нямат нищо общо с политическите мелодрами.

Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)
Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)

Кольо, дишал си от радиационния облак, мен.

Знаещ
Знаещ

Дoлни лъжи нa бoĸлyци, зaщo нe aлapмиpaxa пpeз 2017, зa дa ce пpeдпaзвaт xopaтa нa Зaпaд, и въoбщe дa ce пoвдигaнe диcĸycиятa и шума нa мoмeнтa? Дoлнa Зaпaднa пpoпaгaндa oт тoталитapчиĸа CAЩ в cтил Чepнoбил, пocтoяннo дa ce плюe нa Изтoĸ.

Lordoff
Lordoff

Смени си ника на Незнаещ! Алармираха и още тогава за мислещите беше ясно откъде идва проблема. Савецките апаратчици пуснаха партенката за падналия сателит…

ivobo
ivobo

Страшни тъпаци… юро-„учените“ т’ва… подскачат като пудел под команда!

ivobo
ivobo

A още по-смешно е, че мнението на „европейските учени“ идва от американско издание 😉

Technical
Technical

Нещо против американците ли имаш или против европейците? Ако е така, иди да живееш у братята ти в Челябинск.

112
112

Плюйте вие, ама руснаците вас тровят.
Умственият ви капацитет не позволява да го разберете.

Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)
Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)

Никога няма и да го разберат. Това е болест, която не се лекува.

favr
favr

друго си е да бомбардираш сърбия с обеднен уран…

Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)
Антипростак и убиец на тролове (a.k.a SOROS)

ДА ЖИВЕЕ ЕС и САЩ!

favr
favr

те си живеят… за сметка на останалия свят…

Lordoff
Lordoff

С обогатен ли предпочиташ…?

цецка
цецка

Русофил и сърбеж по котарака не се лекуват.

favr
favr

тъп, по-тъп, най-тъп, либераст-русофоб

сянатист
сянатист

роб, по-роб, най-роб, русороб

favr
favr

ти от отворено общество ли си или от америка за българия …?

aaa
aaa

Не вярвам на учените, не вярвам и на сащ. Защото сащ са злото!