fbpx
-1.8 C
София

ЕС уязвим от кибер атаки. Може ли НАТО да го защити?

Най-четени

Калин Карабойчев
Калин Карабойчевhttps://www.kaldata.com/
Калин Карабойчев е управител на Kaldata.com - най-големият български IT портал. Повече от 15 години се занимава активно с разработка и популяризация на услуги в българския интернет.

„Компютърната престъпност е проблем, с който ще се сблъскваме все по-често и с който ЕС не е в състояние да се справи в момента“, заяви Ивайло Калфин по време на дебат в Европейския парламент. Той припомни нападението срещу информационните системи на Европейската комисия и на Европейския парламент в навечерието на срещата на върха на ЕС в Брюксел, както и съмненията, че хакерите са се добрали до секретна информация във връзка с действията на съюза в Либия.

Комуникационните мрежи на европейските институции в Брюксел останаха блокирани почти седмица, което предизвика огромни затруднения в тяхната работа.

Калфин похвали ЕС, която се зае да подготви стратегия срещу кибер престъпленията, каквато той предлага от почти две години.

Използването на интернет става все по-рисковано, тъй като компютърните заплахи непрекъснато се променят, развиват и стават все по-сложни, констатираха участниците в дискусията „Кибер сигурност: Към трансатлантически подход“, чийто домакин като член на Европейската интернет фондация беше Ивайло Калфин.

За да се справят с проблема ЕС и САЩ наскоро създадоха работни групи за кибер сигурност и кибер престъпност, които да координират усилията от двете страни на Атлантическия океан. Непрекъснато усъвършенстваните средства за атакуване на информационните мрежи и глобалната свързаност, която осигурява интернет, правят компютърната сигурност, проблем който не е по силите на нито едно правителство. Затова президентът Барак Обама обяви намерение до година да предложи на най-богатите държави в света, обединени в Г-8 да разработят общ подход за разрешаване на проблема.

„Кибер атаките се развиха от събития, създаващи неудобства на няколко души до мащабни пробиви в информационните мрежи, които могат да доведат до прекъсването на елекроснабдяването или да парализират финансовите пазари“, предупреди вицепрезидентът на американския IT доставчик AT&T Ерик Лоуб.

Според него кибер войната няма да има край и ще принуди правителствата да работят с доставчиците на услуги, на съдържание и на сигурност в информационните мрежи, както и с потребителите. Лоуб препоръча властите да насърчават усилията на частния бизнес да изгражда защити срещу компютърните атаки, да стимулира най-добрите постижения и да подпомага въвеждането на доброволни стандарти за сигурност, както и да окуражава гражданите да докладват за кибер нападения.

Междувременно НАТО, която първа се сблъска с проблема през 2004 г., когато блокира интернетът в Естония, застрашавайки, важни за Алианса комуникации, е далеч по-напред от ЕС. Кибер специалистите на пакта в момента работят върху оценка на заплахите за сигурността на мрежите, съобщи съветникът към мисията на САЩ в НАТО и представител за Европа на американския държавен секретар по отбраната Робърт Бел

Засега ЕС и НАТО обаче не си взаимодействат по търсенето на решение, макар че имат 21 общи членове.
„НАТО вече е доста напред в създаването на международни стандарти и в използването на възможностите на бизнеса за изграждане на военна съвместимост“, смята Бел.

В Афганистан Алиансът вече има изградени мрежи за обмяна на разузнавателна информация за избягване на кибер атаки. Възможност за включване на ЕС в този процес ще е евентуалната обща военна мисия в Либия, която ще бъде задействана при искане на ООН за подсигуряване на хуманитарните усилия.

Според Бел обаче ЕС трябва да започне създаването на стандарти за защита на комуникациите, базите данни и системите за управление критичната инфраструктура като електро- и атомни централи, големи предприятия, летища, гари и др.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини