ЕС ще задължи производителите на смартфони, таблети и лаптопи да ги произвеждат лесни за ремонт

4
1341

Европейската комисия ще задължава производителите на смартфони, таблети, лаптопи и друга носима потребителска електроника да ги произвеждат лесни за ремонт и да дават възможност за тяхната повторна употреба, като част от новата стратегия на Европейския съюз за стимулиране на кръговата икономика и 3R.

Европейският съюз иска да редуцира осезаемо рециклирането на електронни продукти и изделия, които често са трудни за ремонт, надграждане или подмяна на акумулаторната батерия. Смята се, че в ЕС се преработват едва по малко от 40% от електронните отпадъци.

EС разширява обхвата на своите политики за екологично конструиране, така че вече те обхващат и всички смартфони, таблети и лаптопи. В законите влизат и технически разпоредби, които ще изискват цитираните продукти да използват лесно заменяеми части, които подлежат на ремонт – целта е т.нар. „право на ремонтиране“ или right to repair да залегне в дизайнерските политики на производителите на потребителска техника до 2021 г. В момента законите на ЕС покриваха само компютри, телевизори, съдомиялни и перални машини.

Разпоредбите трябва да помогнат за постигането на поставените цели на ЕС да се постигне въглеродна неутралност до 2050 година. Преди да станат официални обаче, мерките ще трябва да бъдат одобрени от всяка една от страните членки на ЕС и от Европейския парламент. Правилата ще се борят и срещу така до болка известното „планирано остаряване“, при което производителите на стоките ги правят с умишлено ограничен живот, за да накарат потребителите да купуват най-новите модели и да ги обновяват твърде често.

НЕ на еднократната употреба

ЕС ще се бори и с продуктите, предназначени и произвеждани за еднократна употреба. Сред разпоредбите влизат и други мерки за стимулиране на кръговия модел на икономика и спазването на принципите на 3R – Recycle, Reduce and Reuse. Извън електрониката, принципите на 3R ще бъдат имплементирани и в стимулиране на повторната употреба на текстил. До 2030 г. се очаква всички опаковки да подлежат на рециклиране. Европейската комисия също така ще преразгледа правилата за изнасяне на отпадъци извън ЕС и полагане на повече усилия за предотвратяването на незаконно транспортиране и неекологично съобразено третиране на отпадъците от частните концерни и конгломерати.

Другите препоръки в стратегията включват намаляване на въздействието на електронните продукти върху околната среда и климата и стимулиране на нов тип потребителско поведение, при които производителите запазват собствеността върху продукта и отговарят за неговата поддръжка през целия му жизнен цикъл (продукти под наем). Предвижда се още и забраната за унищожаване на непродадени, но здрави стоки, които могат да получат търговски вид.

Според първия заместник – председател на ЕК и отговарящ по въпросите за околната среда и климата Франс Тамерманс в момента икономиката на Стария континент е предимно линейна и в нея се връщат едва 12% вторични материали и ресурси. Много продукти се повреждат прекалено лесно, не могат да бъдат използвани отново или са ограничени само до еднократната си употреба.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари