fbpx
-3.2 C
София

ЕС ще защитава правата на потребителите при пазаруване онлайн

Най-четени

Мнозина анализатори обръщат внимание на забавения ръст на онлайн продажбите в Европа, свързан с технически и правни проблеми при закупуване на стоки в друга държава. Тези трудности възпират европейските потребители от извършването на покупки от „задгранични“ онлайн магазини. Както съобщава ресурсът e-commercefacts, ЕС възнамерява да защитава правата на потребителите в интернет чрез приемане на нови правила.

Според центристката и дясно-центристката Европейска народна партия (ЕНП), през 2010 година всеки пети купувач в мрежата се е сблъсквал с проблеми при закупуването на избрания от него продукт. Независимо от факта, че през последните десетилетия в Европа беше направено много по отношение на защита правата на потребителите, тези права продължават да се нарушават от онлайн-търговците, особено когато операциите се извършват между различни страни-членки на ЕС.

Много потребители дори не се опитват да получат обезщетение, защото не знаят към кой орган в съответната страна от Евросъюза трябва да се обърнат. Групата на ЕНП смята за необходимо да се гарантира на всички потребители възможност за решаване на такива проблеми, без да се стига до съдебни дела, независимо от това, какъв продукт или услуга са се опитвали да придобият те, нито от коя държава-членка на Европейския съюз.

ЕС се надява да постигне подобрение в това отношение чрез програма, разработена от Европейската комисия за извънсъдебно решаване на спорове (ADR) съвместно с Интернет-комисията за решаване на спорове (ODR). Програмата е представена в Комитета за защита на потребителите на вътрешния пазар на ЕС.

ADR отдавна работи в областта на разрешаването на спорове между купувачите и доставчиците на стоки и услуги. Дейността й се разпростира върху извънсъдебни области като арбитраж, посредничество и ограничаване на претенциите. Чрез ADR споровете ще могат да бъдат разрешавани много по-бързо, по-евтино и по-лесно, отколкото чрез съдебни дела. ODR, от своя страна, се нагърбва със създаването и поддръжката на интерактивен уебсайт, в който потребителите и представителите на бизнеса ще могат да обсъдят всеки възникнал при извършването на покупката проблем. Платформата ще бъде безплатна и достъпна на всички езици на страните от ЕС.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини