Европейският съюз ще даде €1 милиард, за да догони Китай, САЩ и Япония в областта на суперкомпютрите. Bloomberg цитира изявление на Европейската комисия и уточни, че Великобритания едва ли ще участва в този проект, понеже се отделя от ЕС.

Проектът предвижда към 2020 година Европа да създаде два суперкомпютъра с мощност сто квадратилиона изчисления в секунда, както и още две мощни изчислителни системи за десетки квадратилиона изчисления в секунда. А след още две години Европа възнамерява да създаде компютър от следващо поколение със скорост квинтилион изчисления в секунда. Проектът ще даде възможност на Европа да стане независим и конкурентоспособен играч в цифровата икономика на бъдещето.

Проектът стартира през месец март миналата година, а данните за финансирането бяха публикувани сега. Структурите на Евросъюза ще дадат €486 милиона, а останалото финансиране ще бъде осъществено от държавите-членки, съгласни да участват в проекта.

Към инициативата се присъединиха 13 страни: България, Белгия, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Швейцария. Великобритания засега се въздържа и според редица експерти, нейното отделяне от ЕС ще доведе до това, че страната ще пропусне редица важни възможности.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

6 коментара за "ЕС ще инвестира 1 милиард евро в нови суперкомпютри"

Извести ме за
avatar
Сортиране по:   нови | стари | оценка