Европейският съюз ще даде €1 милиард, за да догони Китай, САЩ и Япония в областта на суперкомпютрите. Bloomberg цитира изявление на Европейската комисия и уточни, че Великобритания едва ли ще участва в този проект, понеже се отделя от ЕС.

Проектът предвижда към 2020 година Европа да създаде два суперкомпютъра с мощност сто квадратилиона изчисления в секунда, както и още две мощни изчислителни системи за десетки квадратилиона изчисления в секунда. А след още две години Европа възнамерява да създаде компютър от следващо поколение със скорост квинтилион изчисления в секунда. Проектът ще даде възможност на Европа да стане независим и конкурентоспособен играч в цифровата икономика на бъдещето.

Проектът стартира през месец март миналата година, а данните за финансирането бяха публикувани сега. Структурите на Евросъюза ще дадат €486 милиона, а останалото финансиране ще бъде осъществено от държавите-членки, съгласни да участват в проекта.

Към инициативата се присъединиха 13 страни: България, Белгия, Хърватия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Холандия, Португалия, Словения, Испания и Швейцария. Великобритания засега се въздържа и според редица експерти, нейното отделяне от ЕС ще доведе до това, че страната ще пропусне редица важни възможности.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
5 Автори на коментарите
асдКольоазzDebianКоментар Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментар
Коментар

и ще е с проц. интел и вин 10…

Debian
Debian

Няма суперкомпютри с вин, всички са са с Линукс.

Кольо
Кольо

„10 на степен 15-та се нарича: „квадрилион“, а не „квадрАТИлион“.

азz
азz

Мама ви откачена, няма да дадете милиард за екология, за нови работни места, за инфраструктура или нещо друго с пряка полза за хората а за някакви измислици с ограничено приложение може.

Кольо
Кольо

Мани мани, ами и ние сме повдигнали крак като оная жаба, която видяла коня и се протегнала и нея да я подковат.

асд
асд

ще копат биткойни….