ЕС ще може да нарежда на Facebook да премахва съдържание в световен мащаб

4
383

Европейският съюз ще може да нарежда на Facebook да следи и премахва незаконно съдържание на платформата, дори ако е публикувано от потребители извън рамките на ЕС, твърди ново, озадачаващо решение на Върховния съд в Европа.

Съдът на Европейския съюз заяви, че на Facebook ще се наложи да се съобразява с исканията за премахване на съдържание в световен мащаб. „Законът на ЕС не пречи на доставчик на платформа за потребителско съдържание, каквато е Facebook, да получава нареждания да премахва съдържание, което противоречи на правилата и ценностите на ЕС, дори то да е публикувано от потребител извън Съюза, тъй като след като платформата се предлага на неговата територия, то тя трябва да спазва общоприетите правила и норми“, се казва в решението на съда от четвъртък, което бе оповестено в прессъобщение.

Решението идва след случая с Ева Главешинг-Пиешек – председател на Парламентарната партия на Зелените в Австрия, която поиска австрийския съд да нареди на Facebook да премахне коментари, които според нея са клеветнически.

От Facebook не отговориха на искане на коментар.

Решението идва на фона на сериозен дебат колко мащабни могат да бъдат законите на ЕС, принуждавайки интернет компаниите да премахват съдържание от общодостъпните си платформи. Припомняме, че миналата седмица имаше спорове относно „правото да бъдеш забравен“, което Google трябва да осигурява на всеки потребител на територията на ЕС.

Решението на съда означава, че платформите за социални мрежи могат да бъдат принудени да филтрират автоматично публикациите на потребителите. Томас Хюз, изпълнителен директор на Член 19 – застъпническа група за свободата на изразяване, базирана във Великобритания каза, че решението може да означава, че държавите от ЕС ще могат да нареждат премахване на дадено съдържание по целия свят, дори ако въпросното незаконно съдържание, е законно другаде.

Това би създало опасен прецедент, при който съдилищата на една държава ще могат да контролират какво да виждат интернет потребителите на друга държава. Със сигурност, това ще отвори възможност за много злоупотреби, особено в страни, в които правата на човека и личната свобода не са особено зачитани, твърди Хюз.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
тъй-тъй
тъй-тъй

Цензура – вече и в Калдата. Добре дошла, цензура, чао свобода на словото и независима журналистика. По-лоша от цензурата е само автоцензурата, а българските медии са специалисти в областта. Както казва Тери Пратчет – най-лошо е когато веригите са в главата.

Капитализъм
Капитализъм

Всяка частна фирма може да изтрие съдържание от своята собственост, включително и интернет страница. Така, както ако ти имаш свой собствен офис и не би позволил на всеки от улицата да влезе в него и да започне да крещи своето, ти би го изгонил. Успехът на нацията в новите условия на пазарна икономика е осъзнаването на думите като свободна воля, свободен избор, право на сдружаване, частна собственост, стопанисване, правова държава и много други. Теорията, че всичко е общо и всеки може да разполага с нещо, както му падне е комунистическа абстрактна утопия, погрешно задържаща хората назад. Случаят с Фейсбук е… Виж още »

Ohoh
Ohoh

Трябва да се състави съкратен английски речник, който съдържа думите разрешени за употреба онлайн. Ще бъде доста кратък: hi, smile, buy.

Разум
Разум

newspeak?