fbpx
15.7 C
София

ЕС ще разследва дали Google изпраща нежелани рекламни имейли до потребителите на Gmail

Най-четени

Европейска организация с нестопанска цел за защита на поверителността на данните подаде нова жалба срещу Google за изпращане на нежелани рекламни имейли в Gmail. В жалбата се твърди, че компанията е нарушила решение на Европейския съд, тъй като е изпращала на потребителите си рекламни имейли в техните пощи, без да е получила съгласието им. Това стана ясно и по-рано от материал на Ройтерс.

Жалбата е подадена от организацията Noyb (None of Your Business) и е изпратена до френския орган за защита на данните (CNIL), като в нея се твърди, че Google изпраща на потребителите на Gmail реклами, които изглеждат като нормални имейли. От Noyb казват, че това нарушава съдебно решение от 2021 г., тъй като тези рекламни имейли следва да бъдат класифицирани като директен маркетинг към потребителите, а за осъществяването на такъв е необходимо изричното съгласие на получателите.

От Google все още не са отговорили на запитванията за допълнителен коментар, които са изпратени до компанията от различни технологични портали, сред които CNET и BBC News.

Както добре знае всеки потребител на Gmail, имейл платформата има отделна директория, в която попадат рекламните и нежеланите имейли, които бъдат идентифицирани като такива от алгоритмите, но мейлите, които Google е изпращала до потребителите си, са попадали директно във входящата им пощенска кутия. По този начин компанията е злоупотребила със своята пазарна позиция и доминиращо положение на пазара на имейл услугите като е заобиколила правилата и разпоредбите.

„Ситуацията е съвсем проста. Става дума за рекламни спам имейли, които обслужват търговски цели, които са изпращани на потребителите на Gmail без тяхното съгласие. Това е незаконна практика. Големият проблем тук е, че тези спам имейли се изпращат на потребителите директно от Google”, казва юристът на Noyb Ромен Робърт в прес съобщение.

Лидерът в дигиталната реклама

Рекламата продължава да бъде най-големият източник на приходи за Google. Както стана ясно по-рано, компанията майка на технологичната платформа, Alphabet, не успя да постигне първоначално прогнозираната си печалба от 70 милиарда щатски долара за последното тримесечие, но все пак успя да отчете приходи от 69,7 милиарда долара. От тях 56,3 милиарда долара са генерирани от реклама. Настоящата ситуация далеч не е първият случай, в който Google е обект на разследване за сенчести рекламни практики – по-рано френският надзорен орган за онлайн поверителност на данните наложи на компанията глоба в размер на 150 милиона евро поради обвинения, че компанията затруднява хората да отказват онлайн бисквитките.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини